Hopp til hovedinnholdet

Kan pappa umyndiggjøre meg?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Er ikke helt sikker på hvilken kategori dette går under eller om det i det hele tatt er noe dere kan svare på men kan jo prøve hvertfall. Så her er greia. Vi har sånne strenger regler hjemme mellom foreldrene mine og barnevernet om drikking og alt mulig sånn, så ble jeg og søstera mi tatt for å drikke fordi søstera mi havna på sykehuset etter å ha tatt masse sovepiller og blanda med alkohol. Og nå snakker faren min og å kanskje umyndiggjøre meg til jeg er 21 og masse sånt på grunn av den episoden. Så lurer jeg egentlig på om det er noe han har en sjans for å få igjennom? Og hva det isåfall innebærer? Og om jeg burde gjøre hvis han prøver på det.. har lest litt om det og virker som det kun kan gjennomføres hvis jeg ikke kan ta vare på meg selv og det kan jeg jo..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Og beklager at det har tatt så lang tid å få svar.

Jeg forstår at dere står i en ganske vanskelig situasjon på hjemmefronten. Det er vondt å høre at søsteren din havnet på sykehus, jeg håper det går bedre med henne nå!

Du spør om faren din kommer til å klare å få deg umyndiggjort, på bakgrunn av den episoden du beskriver. Jeg kan selvsagt ikke være 100 % sikker - Men ut ifra den informasjonen du gir, vil jeg si at det er svært usannsynlig at du skal bli umyndiggjort som følge av at du har drukket alkohol (selv store mengder) før du ble 18 år. 

Å umyndiggjøre noen er å gjøre en stor inngripen i en annens liv. Det gjør man bare når det er helt nødvendig: Altså, hvis en person er svært psykisk syk, eller av andre grunner ikke har noen mulighet til å ta vare på seg selv. Du skriver jo at du fint kan ta vare på deg selv, hvilket helt sikkert stemmer! Hvis den det gjelder er uenig i at han/hun bør umyndiggjøres, må saken tas til en domstol. Så, som du skjønner er dette en omfattende prosess og det kan jo tenkes at faren din truer med dette uten at han egentlig tenker å gjøre alvor av det. Kanskje han bare ble svært fortvilet, og i desperasjon kom han med dette forslaget. Å drikke før man blir 18 år gir som sagt ikke grunnlag for umyndiggjøring, så dette tror jeg ikke du trenger å bekymre deg for. Hvis du vil lese mer om umyndiggjøring og hva det innebærer, kan du klikke på linken her.

Når det er sagt, anbefaler jeg deg virkelig å snakke med foreldrene dine om det som har skjedd. Og kanskje også med de du kjenner i barnevernet, dersom de fortsatt er involvert i familien din. Det er viktig at dere får hjelp og noen å snakke med, når vanskelige episoder skjer i familien og det i tillegg er problemer med dine foreldres drikking. 

Jeg ønsker deg alt godt. Håper dere kan legge denne episoden bak dere og lære av den gjennom å snakke sammen alle sammen i familien. Les også artiklene jeg har lagt ved. De handler om noe av det du tar opp. 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Anne (16) ble tatt for å drikke på offentlig plass

Jente med ryggen til (colourbox.com)

Blir du tatt for å drikke alkohol i parken, får du bot. I tillegg kan politiet sende bekymringsmelding til barnevernet.

Les om Anne som ble tatt for å drikke i parken, og om Line (14) som slapp unna.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie