Hopp til hovedinnholdet

Har jeg rett til å bestemme hvor jeg skal bo selvom moren min bor i et annet land og faren min har 100% foreldrerett?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg bor med faren min i Norge siden 2012. Før det så bodde jeg i Hellas med moren min siden foreldrene mine er skilt og faren min har bodd i Norge i snart 10 år. Jeg valgte å flytte til faren min fordi jeg savnet han og fikk nesten aldri sett han,jeg følte at det var en bra ide for at vi skulle få et bra forhold. Etter disse 5 årene med faren min har jeg skjønt at vi ikkefungerer bra sammen. Vi har prøvd å fikse forholdet før men det ender opp alltid dårlig. Nå har også kjæresten hans med hennes 3 barn flytta inn, noe jeg aldri ble spurt om eller var enig i. Jeg trives ikke med kjæresten hans og har bare kjent hun i noen måneder, noe som gjør det vanskeligere for meg å bo sammen med hun. Jeg vil flytte tilbake til moren min og har tenkt over dette på veldig lenge. Faren min nekter å la meg flytte tilbake og mener han skal bestemme alt over meg til jeg blir 18. Har jeg rett til å bestemme hvor jeg skal bo selvom moren min bor i et annet land og faren min har 100% foreldrerett?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

I følge barneloven i Norge har barn krav på å bli hørt når det gjelde hvor de skal bo og samvær med den forelderen de ikke bor med. det som gjør det mer komplisert er at moren din bor i utlandet og ikke har del i foreldreansvaret. I prinsippet er det foreldrene dine som skal bli enige om slike spørsmål så lenge du ikke er myndig.

Vil faren din høre på moren din når det gjelder å la deg flytte tilbake til Hellas? Vil hun være villig til å komme til Norge for å snakke med deg og faren din din om dette? Familievernkontoret der du bor er eksperter på å hjelpe dere snakke om dette spørsmål.

Det som kompliserer saken er at barn etter norsk lov kan ikke bo hos noen som ikke har del i foreldreansvaret. Foreldreansvaret regulere foreldres ansvar overfor barna sine når det gjelder økonomi, helse, utdannelse og generelt juridiske spørsmål. Faren din må gi samtykke til at du flytter tilbake til Hellas før du er myndig. Når du fyller 18 står du fritt til å bestemme selv.

Om situasjonen blir helt uholdbar kan det være en ide å snakke med lærer, helsesøster eller sosiallærer på skolen du går på. Du kan også ta kontakt med barnevernet der du bor eller ringe Alarmtelefonen 116 111 for råd.

Håper dette er svar på det du lurte på!

 

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Jente ringer (foto: 116111.no)

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie