Hopp til hovedinnholdet

Foreldre maser om at jeg må spise sunnere, men jeg er normalt og ikke bekymret i det hele tatt.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på en del ting. Foreldrene mine(mest mamma) driver og maser om at jeg må spise sunnere. Jeg er ikke tykk, heller ikke syltynn. Men jeg er helt normal. Jeg er på trening(fritidsaktiviteter med fysisk aktivitet) 3+ ganger i uka og er selv ikke beskymret i det hele tatt. Jeg føler at foreldrene mine setter mer kroppspress på meg enn noen andre! Jeg har en følelse av at det ikke et bra! Jeg har fortalt dem dette, men de bryr seg ikke. De bare sier sånn: Nei, det er i hvertfall ikke meningen! Vi er bare redd for helsa di siden du er vegetarianer! Men så fortsetter de bare... Hver eneste gang jeg har noe som ikke er verdens sunneste i hendene får jeg kommentarer som: har du spist frukt/grønnsaker i dag? Spis litt sunnere nå? Er det det andre glasset ditt med juice i dag? Drikk heller melk eller vann. Det er så masse tilsatt sukker i kjøpejuicen! Jeg håper dere kan hjelpe meg med å løse dette problemet mitt! Jeg føler meg forferdelig når de sier sånne ting! Hjelp! Takk!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Først vil jeg si at jeg syns det er fint at du er fornøyd med deg selv, syns du er normal slank og ikke bekymrer deg for kroppen din. Det er din kropp og du som skal trives med den. Samtidig forstår jeg godt at du føler foreldrene dine setter et kroppspress på deg ved å kommentere hva du spiser. Du har kloke tanker om at slike kommentarer gir deg et økt kroppsfokus.

Så fint at du har prøvd å snakke med foreldrene dine om dette. Kanskje kan du minne dem på det en gang til, dersom de mener at det ikke er meningen? Gjør en avtale med dem om et tidspunkt dere kan snakke sammen. Fortell dem hvordan du føler deg når de sier det de gjør. Under er det en artikkel som gir råd om hvordan du kan snakke bedre med foreldrene dine. 

Kroppen din skal endre seg litt nå uansett når du er igang med puberteten. Jenter får bl.a. hofter, bryster, blir høyere og får økt muskelmasse. Mange barn og unge blir i puberteten veldig usikre på egen kropp. Det er vanlig å sammenlikne seg med andre, det er vanlig å se til media for hva som er den "riktige kroppen" og presset er stort. Det høres ut som du er trygg på deg selv og fornøyd med hvordan du er. Allikevel har foreldre en viktig jobb med å være støttende for barnet sitt når det gjelder deres kroppsbilde og lære dem at vi kommer i ulike former og størrelser og at det er helt normalt. 

Du kan også snakke med helsesøster på skolen om dette, og sammen kan dere snakke med foreldrene dine om kosthold og det kroppspresset du føler. Jeg tenker at foreldrene dine trenger å høre at å ha en 13 år gammel jente som er fornøyd med kroppen sin er kjempebra, og hvor heldig de er som har en datter som deg. 

Lykke til, du er en klok og fornuftig jente!

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Gode vaner for en sunn hverdag

Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie