Hopp til hovedinnholdet

ADD og sosiale forhold/mobbing 

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har en gutt i klassen som har ADD han har vansker med det sosiale og jeg lurer på om det har noe med ADD å gjøre. Hvis det har det hva skall vi gjøre for å forbedre det?? Han blir lett såret og har vanskelig for å tyde kroppspråket til de i kalssen han kan tro at tull er blodig allvår. Vi skjønner at han sliter, men vi synes han er slitsom og rett og slett RAR. Vi vil vere greie mot han, men som sakt er han vanskelig å forstå seg på. Han er ny i klassen og han blir baksnakket av ganske menge. Hvordan skall oppføre oss for at han skall forstå hva vi mener og hvordan skall vi snakke til han for at han skall forstå??? Hilsen usikker gutt/klasse

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Først; så fint at du bryr deg om klassemiljø og at klassekameraten din skal ha det bra! 

Det kan være ekstra utfordringer på skolen og for de rundt, når en har ADD. En med ADD kan ha sosiale vansker, fordi en ikke har samme "mulighet" eller ressurser, til å kontrollere konsentrasjonen og impulsiviteten. Da kan det bli vanskelige å samhandle med andre, slik at det skjærer seg. Dette er selvsagt ikke vondt ment fra den med ADD. I tillegg kan en problemer med å forstå de sosiale signalene; altså det med kroppsspråk, tulling osv. Dette er jo ting som en ikke kan lese seg til, men uskrevne regler for hvordan vi oppfører oss. 

Det kan også være andre grunner til at en med ADD ikke fungerer så godt sosialt. En kan være ekstra frustrert og sliten, ikke klarer henge med i timene, osv. Det er veldig mange måter ADD kan arte seg på. Og det er mange forskjellige grader av ADD. Så jeg kan ikke si noe sikkert om akkurat din klassekamerat.

Jeg tror nok det generelle svaret blir at en må ta litt ekstra hensyn til han og evt andre som har sykdommer eller tilstander. Og så lurer jeg på om du bør snakke med læreren deres om dette.

Si det som det er; at det er vanskelige for han å skjønne dere (og kanskje for dere å skjønne han?), at han blir mobbet. Fortelle at dere ønsker å skape et godt klassemiljø, men at dere kanskje trenger hjelp til å forstå han og hvordan og hvorfor han reagerer som han gjør. Læreren har taushetsplikt, og du kan be læreren din om ikke å si at det var du som sa det.

Det er mye som kan løse seg med bedre informasjon og tilrettelegging. Det kan nok være at dere må omgås han litt annerledes enn ellers, men det kan også hende at han kan få forklart sosiale regler og oppførsel (som spøker osv) litt mer.

Lykke til. Og flott at du bryr deg :)! 

Vennlig hilsen legen.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ane har ADHD

20-årige Ane fra Stavanger er jente, og har ADHD. På utsiden ser hun ut som ei vanlig jente. Om dagen jobber hun som elektrikerlærling, og på kvelden henger hun med venner. – Men Ane har ADHD, en diagnose folk flest gjerne ser på som en guttegreie.

Les mer

Mobbing blant unge

Jente blir mobbet (colourbox.com)

Vi snakker generelt om mobbing når én eller flere personer, gjentatte ganger og over en viss tid, sier eller gjør vonde og ubehagelige ting mot noen som har vanskelig for å forsvare seg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap