Hopp til hovedinnholdet

Jeg har det vanskelig hjemme med foreldrene mine

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Jeg har det vanskelig hjemme med foreldrene mine, vi har veldig mange "diskusjoner". Noen ganger vis jeg ikke tar opp bøkene på skolen, blir det et kaos hjemme. Jeg synes jeg får alt for mye kjeft og for mange straffer. Noen ganger blir Pappa så "revet" med at jeg blir kjempe-sint og ganske lei meg. Sjeldene ganger får jeg tanker om selvmord, men som oftest tenker jeg at kanskje det blir bedre, men det kan gå noen dager før det blir mere kjefting. De samme "eksemplene" blir brukt av Mamma og Pappa om at jeg ikke kan gjøre det, det og det vis jeg ikke skjerper meg på skolen. Dette skjer ikke vis jeg gjør det bra på skolen, det skjer vis jeg gjør noe "dårlig" Jeg føler også at jeg ikke blir behandlet helt som den ungdommen jeg er. Pappa kjefter ofte på meg fordi jeg spiller på pc'en nede på rommet mitt ofte, men jeg er mye "innstengt" av den enkle grunnen: Det er den eneste måten jeg vet virker sånn at jeg slipper en stor "diskusjon" Har dere noen råd/tips jeg kunne benytte meg av?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for spørsmålet ditt, gutt 14 år!

Det er slett ikke alltid like enkelt å være ungdom alltid. Det er heller ikke så enkelt å være foreldre til ungdom. 

Det er nok mange ungdommer som deg som opplever mye kjefting og krangling med foreldrene sine. Ofte er det slik at det oppstår mange misforståelser og uenigheter.

For ungdommer leves det meste av livet utenfor hjemmet. Foreldre har lite oversikt over hva som skjer på skolen, på fritidsaktiviteter og med venner. Det kan være vanskelig for mange foreldre å akseptere det. Da kan det skje at de setter strengere regler og høyere krav, som igjen blir vanskelig for ungdommen. 

Det er veldig trist at dette er så vanskelig for deg at du får tanker om å ville ta livet av deg. Selvmordstanker er vonde tanker som det er lurt å dele med noen du stoler på og som kan hjelpe deg slik at du kan få det bedre. 

Jeg vet ikke om du har prøvd å snakke med mamma og pappa om dette. Det synes jeg absolutt at du skal gjøre. Det er viktig at mamma og pappa vet hvordan du opplever det hjemme. Jeg legger ved en artikkel der du kan få noen tips til hvordan du kan gå frem for å få til en god samtale. Det kan blant annet være lurt å skrive ned det du vil si, på den måten er det lettere å holde deg rolig og fokusert.

Hvis du tenker at du kunne trengt litt hjelp til å få snakket med mamma og pappa kan du gå til for eksempel helsesøster eller sosiallærer på skolen. De kan hjelpe deg å formidle det du ønsker til foreldrene dine. Kanskje kan det være lurt å ha en samtale med foreldrene dine og deg hos helsesøster? 

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangler med mamma (eller pappa)

Jente og mor krangler (colourbox.com)

Når din egen mor (eller far) klager over noe av det du har gjort (eller ikke har gjort), man du bli irritert. Kanskje du blir frekk, kanskje blir de ufine, og dere er i gang.

Les mer

- Jeg sliter med foreldrene mine, hvordan kan jeg få de til å forstå?

Gutt tenker (colourbox.com)

Følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg, har du sikkert hatt. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Hvordan skal du få dem til å forstå deg?

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie