Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med mye støy og bråk hjemme, hva kan jeg gjøre?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg bor med mamma, stefar, 1søster,1bror og 6 unger under 10 år.Det er mye bråk sia vi er så mange. Ungene leker overdrevent, de roper i stedet for å snakke og hyler om noen sier nei til dem.Lekene dere forandres FORT til krangling og verre støy enn det allerede var.Mamma og stefaren min krangler og roper også til hverandre. Det er ikke noe fint språkbruk fra verken foreldre eller søsken.Er for bråkete til lekser.Har MYE fravær fordi jeg sliter med å våkne om morgenen.Tror jeg har depresjon og sosial angst.Jeg får ikke sove på natta(selv om det er stille om natta).Jeg liker og ha det stille og rolig for å tenke.Men d er det helt UMULIG å tenke her med mindre det er midt på natta.Som om det ikke er nok med krangling,hyling og overdreven lek så har mamma kjøpt trommer til ungene.De slår løs på trommene og skremmer dyrene mine VELDIG! Vil ikke snakke med barnevern i frykt om at de vil sette meg i et hjem der jeg ikke kan ta med meg dyra mine. Familien hører ikke på meg.Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Det er forståelig at det blir litt mye for deg. Den beskrivelsen du har av hvordan så mange mindre barn oppfører seg er veldig beskrivende for hvordan barn i den alderen er. Det er lett å forstå at du sliter med konsentrasjon. Har du prøvd å snakke med moren din om hvordan du har det. Om hun ikke vet hvor vanskelig du har det kan hun ikke hjelpe deg.

Du vil ikke at barnevernet skal gripe inn. Det er ikke slik at det eneste barnevernet å flytte barn ut fra hjemmet sitt. Barnevernet gjør så mye mer. De kan gi råd og veiledning, foreldrekurs, avlastning og mye mer. Kanskje trenger du hjelp og støtte.

Det virker heller ikke som at det å flytte til faren din ikke er et alternativ. Når du er så pass gammel som du er har du krav på å bli hørt i saker om hvor du vil bo. I praksis har du stor innflytelse på dette.

Det kan også høres ut som at det kan være godt for deg å ha noen å snakke med om hvordan du har det. Helsesøster og sosiallærer kan være gode å snakke med. Helsestasjonen for ungdom kan også være et godt alternativ, det er også gratis.

Er du nysgjerrig på om barnevernet kan hjelpe deg med noe så kan du ringe Alarmtelefonen 116 111.

Håper dette kan være til nytte for deg!

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Jente ringer (foto: 116111.no)

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie