Hopp til hovedinnholdet

Kan foreldrene mine nekte meg å være sammen men gutter?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Er det noen lov som sier at foreldrene ikke vil at jeg skal være sammen med gutter? Skrevet denne før men det er tydelig at jeg ikke kan håndtere det. Jeg liker en gutt, men får ikke lov av foreldrene mine. Har ikke sagt det til dem enda, fordi jeg er redd for at de skal si nei. De sa at jeg ikke skal ha forhold eller være venner med dem (bare si hei), pga skole og utdanning, jeg er uenig i det, men sier ingenting om at jeg er uenig. Jeg har følelser for denne gutten, og jeg vil være sammen med ham hele tida. Jeg får absolutt ikke snakke med foreldrene mine om det fordi jeg er redd for at de sier nei. De er fra Sri Lanka og jeg er fra Norge, har jeg plikt til å fortelle dem at jeg vil være sammen med ham? Jeg vil så gjerne ha med kjæresten min hjem til meg sånn at de kan få se hvor lykkelige vi er sammen, men jeg er redd for at de sier nei og blir rasende. Jeg er jo klar for å ha kjæreste, selv om skole og utdanning går først, men vet ikke hvordan jeg skal si til dem. Håper på hjelp!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Dette er forståelig at er vanskelig for deg. Foreldrene dine har ansvaret for deg økonomisk, juridisk, medisinsk og omsorgsmessig fram til du er 18. Det er mange foreldre som synes at man er for ung for å ha kjæreste når man er tretten, også norske foreldre. 

Det spørs jo også hva du legger i å være kjærester. I Norge er den seksuelle lavalder 16. De fleste foreldre vil nok være i mot at trettenåringer har sex. For mange vil også kyssing og klining skape bekymring. I det å ha omsorg ligger også det å beskytte barn mot situasjoner som kan skade eller såre dem. Det handler også å stoppe barn fra å ta valg som ikke er bar for dem.

Det kan hende det er viktig å snakke med foreldrene dine om når de synes du gammel nok til å bli forelsket å få kjæreste. I og med at du tydeligvis føler at du og foreldrene dine er fra forskjellige kulturer er det kanskje viktig å snakke om hvordan kombinere begge.

Hos familievernkontoret der dere bor er de eksperter på å hjelpe familier løse konflikter og snakke bedre sammen.

Håper dette kan være til nytte for deg!

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie