Hopp til hovedinnholdet

Jeg får skylda for at min mor og min bror ikke har noe kontakt.

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, Faren min og moren er skilt. Jeg flyttet hjemmefra pga. alt dette stresset. Broren min bor fast hos far og moren har ikke kontakt med ham (lang sårbar historie). Moren klarer ikke å akseptere dette. Hun valgte å ikke ha kontakt med faren min. Nå får jeg skylda fordi jeg har kontakt med faren min og ikke gjør noe i bror-saken (slik at hun får kontakt med ham igjen). Med en gang hun hører at jeg har kontakt, så blir jeg far-støtter og samtidig mot-henne. Hun er flink til å 'lage historier' veldig fort. Eks: Hvis ikke jeg leser artikkel som har noe med bror-saken å gjøre så er jeg mot henne, prøver ikke å forstå henne og hun kan ikke tro på meg eller få støtte, er ikke nærmeste familiemedlem. Hvis hun ser et bilde med en person, klarer fort å vurdere hele personen uten å vite noe om den. Jeg har blitt veldig bekymret i det siste pga. dette, at det kan være en sykdom. Kan en psykolog uttale seg hva kan det være? Er det på tide å gå til psykolog? Hva kan vi nærmeste gjøre? Oppgitt

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du tar kontakt med oss når du har det vanskelig :-)

Det er trist å høre at familiemedlemmer ikke har kontakt med hverandre. Jeg skjønner at det har sin årsak, og at det er vanskelig for deres mor å akseptere det. Kan det handle om at hun tenker på han, er glad i han og savner han - og derfor ønsker kontakt?

Selv om det skulle være slik at mor deres har gjort noe fryktelig dumt, og at det er grunnen til at broren din ikke vil ha noe med henne å gjøre - kan hun likevel ha morsfølelser for han. Man slutter ikke å være glad i barna sine, selv om de blr sagt eller gjort uheldige ting.

Du opplever både å bli ansvarliggjort for at hun ikke får kontakt igjen, og blir også beskyldt for å ta deres parti, og da tror hun at du ikke støtter henne. Jeg tenker at det ene 'barnet' ikke kan stilles til ansvar for foreldrenes kontakt med det andre barnet. Dette høres vondt ut for deg, og det blir mindre trivelig å være sammen med henne.

Jeg forstår det slik at du har prøvd å snakke med henne om dette, men at det er nytteløst. Kunne du invitere henne med til et familievernkontor, som kan hjelpe med å sortere i dette? Ofte ser man ting på nye måter og oppnår ny forståelse, når man får snakket ut med en tredje person tilstede - som ikke er familie og dermed ikke kan besksyldes for å ta part i saken.

Dersom du kontakter et familievernkontor, vil du ved timebestilling kunne si at du er bekymret for din mor og lurer på om hun trenger mer hjelp, for eksempel psykolog som du nevner. Familievernkontoret vil eventuelt kunne forslå psykolog, når dere er inne til time. Du vil også kunne bestille deg en individualtime, for å snakke om tingene. Familievernkontorene har taushetsplikt.

Jeg legger ved en link som hjelper deg med å finne det nærmeste familievernkontoret, og gir annen informasjon.

Ønsker dere lykke til :-)

Med vennlig hilsen Familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie