Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg få pappa og stemor til å slutte å røyke?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 16 år og har en pappa og en ste mor som røyker. De sier de skal slutte, men vet ikke når. Når jeg maser på dem så sier de at "Hvor mer du maser hvor lenger tid tar det før vi slutter." Jeg liker ikke at de røyker, for jeg vet hvor farlig det kan være å røyke, og hva som kan skje. Jeg er veldig glad i dem, og vil ikke at de skal ende opp med å bli veldig syke på grunn av røykingen. Jeg vet det er vanskelig for meg å gjøre noe med det siden jeg bare er 16 år og de er voksne, men jeg vil prøve så godt jeg kan. Hvordan kan jeg få dem til å slutte?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Det er naturlig at du blir bekymret for helsa til faren og stemoren din som røyker. Du er tydeligvis en omsorgsfull datter og jeg gir deg gjerne noen råd om hva du kan gjøre for å hjelpe dem å slutte, men husk at dette egentlig ikke er ditt ansvar! Det er, som du sier, de som er voksne og derfor er det de som har ansvaret for sin egen helse.  

Det er dessverre vanskelig å få noen til å slutte å røyke hvis de ikke har lyst til det selv. De fleste mennesker reagerer med motstand hvis noen forsøker å overtale dem til noe. Du har kanskje kjent på det selv også, at hvis noen sier til deg at du bør trene eller gjøre lekser nå, så får du mindre lyst til å gjøre det?
Hjemme hos deg reagerer de tydeligvis sånn når du sier noe om røyk. Det betyr ikke at du ikke kan påvirke dem, men du må gjøre det på en måte som de ikke synes er like masete. Jeg veit jo ikke akkurat hva du har sagt til dem før, men det som er vanlig er at vi sier ting som "du bør slutte å røyke". Det kan gi bedre effekt å si "jeg blir så redd for at dere skal bli sjuke av røykinga. Kan vi snakke litt om det?" eller "Er det noe jeg kan gjøre for å hjelpe deg med å slutte?". Hvis de faktisk

Faren og stemoren din har tydeligvis lyst til å slutten en gang, men de klarer ikke å bestemme seg for å faktisk gjøre det. Det er helt vanlig. Det kan være at de enten ikke har lyst nok, eller at de ikke tør å prøve fordi de ikke tror at de kommer til å klare det.
 
For å gi dem ekstra motivasjon til å slutte, kan du kanskje vise dem spørsmålet du har skrevet inn hit til ung.no? Der beskriver du fint hvordan du tenker. Jeg tror de aller fleste som røyker har dårlig samvittighet overfor barna sine. En naturlig forsvarsreaksjon er å prøve å ikke tenke noe på de tingene som vi har dårlig samvittighet for. Det er nok veldig ubehagelig for røykere å ta inn over seg at røykingen påvirker barna deres negativt. Jeg har snakket med mange foreldre som er motivert for røykeslutt fordi de vil at barna skal slippe å bekymre seg. 

Hvis de ikke vet hvordan de skal slutte, kan du tipse dem om å lese informasjon på www.slutta.no eller snakke med fastlegen sin. Legen kan gi resept på piller som demper abstinenser, eller følge opp med samtaler. Noen synes det er motiverende å ta lungefunksjonsprøve (spirometri) hos lege før og etter røykeslutt. Da kan man måle at kroppen har godt av å slutte. I mange kommuner finnes det frisklivssentral som arrangerer røykesluttkurs. Du kan jo sjekke om din kommune har et kurs faren og stemoren din kan melde seg på?

Dersom du snakker med dem om røykeslutt, og de allikevel velger å fortsette å røyke, er det ikke din skyld. Det betyr heller ikke at de ikke bryr seg om at du er bekymret! Røykere er veldig avhengige av røyken, og selv om de kanskje egentlig vil slutte, synes mange det fryktelig vanskelig.

Her kan dere se et eksempel på typiske unnskyldninger for å ikke slutte


Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk