Hopp til hovedinnholdet

Jeg er sammen med en gutt nå.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg er sammen med en gutt nå, en virkelig trøbbelgutt, som er året eldre. Drikker og snuser, han har problemer jeg har så lyst til å hjelpe ham med. Han knekker sammen omtrent hver natt og gråter. Jeg får så vondt inni meg, hver gang han sier han er redd for å miste meg og hver gang han forteller at tankene er tilbake, selvmordstankene. Han snakker allerede med 4 psykologer, i tillegg helsesøster & lærere. han har astma, og sinneproblemer og har nylig blitt skrevet på med angst og depresjon som sykdom. Han har funnet moren sin nesten død hjemme for to år siden, og måtte flytte til faren. Han er streng og direkte, behandler ungen sin som dritt. KJ er ikke komfortabel med hvor han bor, blir mobbet og spredd rykter om, barneværnet er allerede inne i saken. Det er snakk om en fosterfamilie. Noe jeg vet han ikke ønsker. Vil bare det beste for han, vil støtte han gjennom dette. Jeg elsker han og har spurt om noe jeg kan gjøre for at det blir bedre, han vet ikke. Hva trenger han fra meg nå??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til ung.no!
Jeg forstår ditt ønske om å hjelpe kjæresten din. Du beskriver en gutt som ikke har det bra i livet sitt. Som sliter sterkt på mange måter. Han har det åpenbart ikke godt. Jeg ser at han har mange hjelper rundt seg. Både psykologer, helsesøster og lærere som helt sikkert forsøker å gjøre sitt beste for å hjelpe han.
Din oppgave som kjæreste, som han nærmeste fortrolige og venn, er nett det å være en venn. En han kan snakke med, åpne seg for, får støtte hos, som han kan være helt vanlig sammen med, slippe å tenke på alt det vonde og vanskelig når han er sammen med. Det du som venn skal gjøre er å støtte han og forsøke å gjøre hverdagen så "normal" som mulig når der er sammen.
Ønsker han å snakke, så la han snakke. Du skal ikke være en terapeut for han, men en han kan føle seg fri sammen med, og kunne senke skuldrene et øyeblikk.

Jeg forstår godt at dette er vanskelig for deg, men du skal først og fremst være en støtte og venn for han. Det er viktig å huske på at han får hjelp. Kanskje kan du være en som oppmuntrer han til å bruke denne hjelpen på en god måte, og motivere han til å stå i det. 

For din egen del er det også viktig at du ikke påtar deg et ansvar du ikke er i stand til å takle. Det kan være godt for deg å snakke med helsesøster for å råd og støtte til å stå i dette. 

Nedenfor har jeg lagt ved noen artikler som kan være nyttige for både deg og kjæresten din.
Håper dette kan hjelpe deg.

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Jeg har en venn som sliter skikkelig

Trøster venninne (colourbox.com)

Jeg har en venn som sliter veldig, hun orker ikke å være med på noe og er lei seg ut hele tiden. Hun har ikke sagt så mye, men jeg vet hun ikke har det godt.

Les mer

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Sinna? Sånn kan du mestre det!

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne og aggresjon kan være skremmende, og er ofte vanskelig å forstå både for den som er sint og de det går ut over. Du kan lære å mestre sinne ditt. Her finner du noen tips om hva du kan gjøre og hvem som kan hjelpe deg.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme