Hopp til hovedinnholdet

Jeg syns ikke at mammas kjæreste er noe grei mot oss

Jente 14 år
 

Spørsmål

Mamma og pappa har vært skilt siden jeg var 1 år, og mamma fikk ny kjæreste da jeg var 3 år. De har vært sammen siden og alt har gått greit, men de siste månedene syntes jeg han oppfører seg dårlig. Han skylder alltid på mamma hver gang han gjør noe galt, kjefter alltid på søsteren min bare pga de minste ting og prøver alltid å finne noe som jeg har gjort feil. Han blir veldig fort sint og når han kjefter på en av oss så mye at vi begynner å gråte bryr han seg ikke. Han syntes også at vi ikke skal ha våre egne meninger; han sier det ikke rett ut, men hver gang vi sier i mot han blir han bare forbanna og oppgitt. Og når mamma får ny frisyre uten å spørre han først blir han skuffa nesten. Han får oss liksom til å føle oss som dritt. Han virker bare som en veldig dårlig person, og jeg syntes at han ikke fortjener å være med mamma. Jeg kan se at hun ikke er lykkelig. Burde jeg si det til henne eller bare la ting være? Burde jeg si noe til han? Eller burde jeg bare la det være?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Så fint at du sier ifra når du opplever at det er vanskelig hjemme. Du spør om du bør si ifra til mamma eller til mammas kjæreste om hvordan du har det om om det du ser og opplever. Jeg syns absolutt at dette er noe du skal snakke med dem om. I alle fall med mamma, om det føles trygt for deg. Alle barn har rett til å føle seg trygge, få støtte og å bli sett og anerkjent hjemme hos familien sin. Ut ifra det du skriver virker det ikke som du føler dette nå. Det virker som mammas kjæreste har endret seg veldig? Jeg syns også det høres ut som du både blir krenket og føler deg utrygg i huset med mammas kjæreste. Det er ikke noe godt å føle seg "behandlet som dritt"! Og det er ikke noe OK for deg å se at mamma ikke blir behandlet bra heller. Dette kan gi følelsen av utrygghet! Kjenner du deg igjen i noe av dette? Isåfall, er det helt riktig at mamma får vite om det. 

Hvis ikke mammas kjæreste har adoptert deg, er det nemlig slik at det kun er mamma som har foreldreansvaret ovenfor deg. Dette står i barneloven. Det betyr at det formelt sett er hun som bestemmer over deg, og som har omsorgsansvaret for deg. Mammas kjæreste har ingen formell rett til å bestemme over deg. Men kanskje er det slik at også mammas kjæreste eier huset dere bor i? Da kan det være vanskelig for de voksne å skille på hvem som bestemmer og hvem som tar "styringen". Kanskje mammas kjæreste tenker at han har rett til å bestemme i huset og at det faller han naturlig å bestemme over deg og søsteren din og, ettersom dere oppholder dere i huset "hans".  

Men slik du beskriver situasjonen, virker det som at du ikke liker din mammas kjærestes oppførsel, verken mot dere barna eller mot mamma. Og at du tror mamma ikke tør å bestemme. Dette synes jeg at du skal forsøke å snakke med moren din om. Både hvordan han behandler deg og søsteren din, og at du opplever at han ikke behandler moren din bra. 

Hvis det er vanskelig å snakke med moren din, kan du kanskje snakke med faren din (hvis du har kontakt med han?), eller en annen voksen i familien som du stoler på. Så kan han/de hjelpe deg å snakke med mamma og med kjæresten hennes? Det er de voksne sitt ansvar at du har det bra og blir tatt vare på der du bor. Det viktigste er at du får sagt ifra til noen at du ikke liker slik det er nå. 

Hvis du syns det blir for vanskelig å snakke med noen av foreldrene dine selv, kan du for eksempel ringe et familievernkontor i bydelen eller kommunen du bor i. Et slikt tilbud er gratis. De som jobber der er profesjonelle på å hjelpe familier som har konflikter, og de er spesielt gode på temaer som handler om skilsmisse og foreldrerett. Du kan kontakte familievernkontoret helt på egenhånd. 

Jeg håper dette ga svar til spørsmålet ditt! Les gjerne artiklene jeg har lagt ved under, de handler om det du spør om. Lykke til.

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer

Hvordan takle mammas eller pappas nye kjæreste

Hilser med hånda (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å finne seg i at mamma eller pappa har fått ny kjæreste. Kanskje du får stesøsken i tillegg? Her får du noen tips som kanskje kan hjelpe deg.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie