Hopp til hovedinnholdet

På grunn av familieproblemer har jeg tenkt til å ruse meg

Jente
 

Spørsmål

Hei på grunn av familie problemer har jeg tenkt å ruse meg eller drikke eller starte å røyke snuse de tankene stopper. Jeg prøver å skaffe meg snuse ber folk kjøpe meg når jeg ikke snuser

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Det høres ikke greit ut for deg når jeg leser det du skriver. Hvis du har det så vanskelig med familien din at du vil ruse deg, er det ikke OK. Men jeg blir veldig glad for at du skriver til oss! Det betyr at tar grep når noe er vanskelig, og at du på en måte "strekker ut en hånd" ved å si ifra før du begynner å ruse deg. Det viser meg at du har håp! OG det får meg til å tro at du egentlig ikke vil ruse deg, men at du heller vil finne andre måter å løse problemene på. Det er jeg enig i at er mye lurere. 

Du skriver ikke noe om hvilke problemer du har i familien din. Men uansett, kan jeg fortelle deg at det sjelden er noe som løser seg av at man begynner å drikke, snuse eller røyke. Ofte er det slik at rusen tar bort de vonde tankene eller følelsene der og da. Men etter at rusen har gitt seg er det like vanskelig igjen, om ikke verre. Det vil dukke opp mange andre problemer i tillegg, som at du blir sløv, utilgjengelig, ikke har den samme oversikten over situasjonen. Når man ruser seg tar man ikke tak i "selve" problemet, man bare utsetter det vanskelige og legger lokk på følelser. Men det vi vet er at det hjelper å prate med noen når man strever hjemme. Følelser som er vonde og vanskelige kan bearbeides gjennom prat istedenfor gjennom rus. Har du noen du kan snakke med om problemene i familien din? 

Hvis du ikke kommer på noen du vil prate med som du kjenner, anbefaler jeg deg at du tar kontakt med helsestasjon for ungdom. Der jobber det både lege, helsesøster og psykolog: De er vant til å snakke med ungdom som strever. Tilbudet er gratis. På helsestasjon for ungdom kan noen prate med deg og hjelpe deg å finne ut hva du kan gjøre for å få det bedre.

Jeg håper dette var til hjelp. Jeg ønsker deg lykke til, håper du får det bedre snart!

 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Rus: kontakttelefoner

Jente ser på mobilen sin (colourbox.com)

Hva kan du gjøre hvis du har et rusproblem? Eller en venn eller noen i familien sliter med det? Da er det hjelp å få.

Les mer

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie