Hopp til hovedinnholdet

Jeg krangler veldig ofte med mamma og pappa og jeg liker dem ikke

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg er jente 15 og jeg krangler veldig ofte med mamma og pappa og jeg liker dem ikke. Jeg hater at de skal være sånn hele tiden og jeg vurderer å melde ifra til barnevernet. Jeg har ofte spurt venner om jeg kan bo hos dem eller noe fordi jeg ikke orker foreldrene mine lenger. Jeg har en kjæreste som bor ganske langt unna meg, men han har sagt at jeg kan bo hos han.. Men er redd for samtidig å bare rømme hjemmefra/ at jeg ikke får lov av mamma og pappa. Derfor kan de ikke vite noe om at jeg drar. Noen ganger tenker jeg at det hadde vært bedre om jeg ikke var her og bare tok selvmord.. men ja... hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
Det er så trist å lese at du har det så vanskelig. Når man har det så vanskelig og vondt, må man få hjelp. Og det er hjelp å få!
 
Det er vanlig at man krangler med foreldrene i den alderen du er i nå. Så vil spørsmålet være om det er "vanlige" krangler eller om situasjonen er slik at du trenger hjelp fra andre. Les den vedlagte artikkelen om "Krangler med mamma.. " nøye og klikk deg inn på lenkene i artikkelen.
 
Er kranglene og situasjonen slik at du trenger hjelp fra andre, eller er dette noe dere kan løse selv, eventuelt med hjelp fra helsepersonell, for eksempel helsesøster på skolen eller fra helsestasjon for ungdom?
 
Hvis du tror det holder med hjelp fra helsesøster, kan du du snakke med helsesøster alene først, og at hun og du sammen planlegger samtale med foreldrene dine, enten at du er tilstede eller at hun snakker med de uten at du er der.
 
Hvis du tror de ikke vil, eller at det ikke er løsningen, kan du snakke alene med helsesøster, en fagperson på helsestasjon for ungdom eller fastlegen din. Ta med utskrift/screenshot av det du har skrevet og svaret her, så slipper du å forklare så mye. 
 
Helsepersonellet vil stille deg spørsmål om hjemmesituasjonen din, kartlegge hvordan du har det. Ut fra hva de finner vil de finne hjelpetiltak for deg. 
 
Du kan også ringe Alarmtelefonen hvis du trenger noen å snakke med. Erfarne vakter tar telefonen hver dag mellom 15:00 og 08:00. I helgene er linjene åpne hele tiden. 
 
Alle som vil snakke eller skrive om livets utfordringer kan ta kontakt med Hjelpetelefonen . Dette er et døgnåpent tilbud der man kan snakke om enklere eller vanskeligere tema. Det er gratis å ringe 116 123
 
Du kan også ta kontakt med et familiekontor der du bor for å be om å få en prat med dem. De jobber for at situasjonen hjemme skal bli bedre. Oversikt over familiekontorene finner du på bufetat.no. Er det skikkelig trøblete hjemme, kan du også få hjelp hos barnevernet der du bor.
Les mer om problemer hjemme her på ung.no.
 
Du skiver at du noen ganger tenker at det hadde vært bedre om du ikke var her og bare tok selvmord. Situasjonen kan føles så vanskelig, at en kan tenke det, og da er det veldig viktig at du får raskt hjelp. Du kan ringe legevakten 116 117, eller nødnummeret 113. Da kommer du til en sykepleier som vil snakke med deg og hjelpe deg med en gang.
 
Husk at du er viktigst i verden for deg selv og at du skal ivareta deg selv. Du  har rett til et godt liv! Snakk med helsepersonell så snart du kan!

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangler med mamma (eller pappa)

Jente og mor krangler (colourbox.com)

Når din egen mor (eller far) klager over noe av det du har gjort (eller ikke har gjort), man du bli irritert. Kanskje du blir frekk, kanskje blir de ufine, og dere er i gang.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern