Hopp til hovedinnholdet

Jeg har en venn som sliter veldig hjemme, hva kan jeg som venn gjøre?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg har en venn som sliter veldig hjemme. Det er 3 gangen hun har ringt meg of hatt små panikk anfall pga familien hennes hjemme. Hun har 2 små brødre og en storesøster. Hun er den som tar vare på brødrene sine mens foreldrene jobber og søsteren er på skole. Hun sier hun har det bar men det har hun ikke. Flere ganger sier hun at foreldrene er ikke snille mot henne, og hun føler de ikke er glad i henne. Hun sliter veldig mot selvtillit og sånt også. Hun ble nylig fortalt av moren hennes at det var hennes skyld at søsteren var slem mot henne, og at hun ikke har venner. Og at alt er hennes skyld. Det har også vært en gang hvor faren og henne havnet i en stor krangel og han begynte og knuse ting, det var den første gangen hun ringte meg. Hun sier selv hun ikke insner at de de sier er slemt, fordi hun er vant til det. Dette kom ikke opp for henne før vi sa at det var slemt sakt av dem. Hva kan jeg som venn gjøre, for hun er for redd til å gjøre no?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

 

Ut fra det du forteller her tenker jeg at venninnen din har det vanskelig hjemme, og det er bra at hun har en venn som deg som bryr seg. Så fint for henne at hun har en så god venn som deg. Du bryr deg om henne og er der for henne. Det er viktig.

Det viktigste en venn med problemer har behov for, er at du er forutsigbar som venn. At du holder avtaler, at du er som før og at dere kan finne på vanlige ting sammen. Når du er bekymret kan du fortelle henne om bekymringen og at du ønsker å hjelpe henne. 

Det høres ut som om denne familien trenger hjelp. Jeg forstår at vennen din kan være for redd til å gjøre noe, men ved å snakke med en voksen om dette så kan det bli bedre for henne. Foreldrene kan få hjelp slik at det blir bedre for barna. Kanskje kan du prøve å oppfordre henne til å snakke med noen om det, eller tilby deg å bli med til en hun kan prate med. Det kan være dine foreldre, en lærer, rådgiver eller helsesøster på skolen. 

Hvis hun ikke vil snakke med noen, enten alene eller sammen med deg, er det viktig at du snakker med en voksen. Du skal ikke vite om dette alene, det er det voksne som skal ordne opp i. Du kan snakke med helsesøster på skolen og fortelle hva du vet om « en venn». Hun trenger ikke å vite hvem denne vennen er, men kan gi deg råd/hjelp på hva som bør gjøres videre for at vennen din skal få det bedre hjemme.  

Les mer i artiklene under.

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Jente ringer (foto: 116111.no)

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie