Hopp til hovedinnholdet

mamma er utrolig overbeskyttende og streng!

Jente 16 år
 

Spørsmål

hei, jeg er en jente på 16 år. Mammaen min er utrolig overbeskyttende og streng på absolutt alt mulig! for noen uker siden gikk jeg til lokale helsetjeneste for å snakke om dette og da fant jeg ut at hun var på oppdragelseskurs da jeg allerede var 6 år. jeg kommer hjem fra skolen også er det kanskje litt dårlig stemning fra begge sider og hvis jeg sier noe som kan virkes litt frekt kan hun ta mobilen min i en uke, jeg sier at det er rart at hun tar mobilen min for sånne ting og da blir hun bare enda mer sur. Jeg skjønner at de er mamma som bestemmer osv men det blir bare for mye noen ganger når begge ikke er hyggelig mot hverandre er det alltid jeg som får straff. Jeg går rundt i en evig frykt for at mammaen min plutselig skal ta fra meg mobilen fordi hun er i dårlig humør og jeg er 16 år...!:(

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Jeg kan godt forstå at det er frustrerende når du og mamma er uenige om regler og oppdragelse, spesielt dette med at hun tar mobilen din, en eiendel som helt sikkert er veldig viktig for deg. Det du forteller om er noe jeg ofte snakker med ungdommer om. Mange opplever det samme som deg. Og selv om det kan være vanskelig med strenge foreldre og uenigheter i hjemmet, kan jeg i alle fall forsikre deg om at det er helt normalt!

I tenåringslivet er det nemlig mange ting som endrer seg i følelsene og i hvordan man tenker og handler. Det er naturlig. Mange ungdommer går mer inn i seg selv, trekker seg mer vekk fra foreldre, blir kanskje mer irriterte og sinte på foreldrene sine i perioder. Vi kaller det gjerne for starten på en løsrivelsesprosess. Altså, at du sakte men sikkert begynner å skape deg ditt eget liv og gjør deg klar til å stå på egne ben. En typisk ting er at flere impulser kommer fra venner og andre personer enn fra mamma. Dermed får du andre meninger enn henne. Dette kan skape ny forståelse, men også avstand, og en følelse av at alt hjemme bare er mas. Kjenner du deg igjen i dette? Alle opplever en slik prosess forskjellig, men på en eller annen måte går de fleste unge på din alder igjennom en endring når det gjelder forholdet til foreldre. 

Jeg syns du skal snakke litt med mamma om hvordan du har det med henne om dagen. Jeg syns dere skal forsøke å finne ut av reglene i forhold til mobilen din. Det høres ut som at mamma bruker mobilen som en slags "trussel" - hun tar den hvis du ikke oppfører deg slik hun mener du bør. Jeg er usikker på om det er en god løsning. For hva er det mamma forsøker å få til, tror du? Er det noe hun vil at du skal forstå eller lære, ettersom hun tar mobilen din? Det er sjelden at straff og trusler om å ta vekk en gode er hjelpsomme. I alle fall hvis foreldrenes mål er at ungdommen skal forstå og gjøre varige endringer de selv kan stå for. Å unngå å gjøre noe fordi man isåfall får ens straff, gir sjelden varige adferdsendringer. Mennesker reagerer bedre på positive oppfordringer og positive tilbakemeldinger. Altså at dere snakker om hva dere vil ha, og hva dere ønsker - fremfor hvordan dere ikke vil ha det. For eksempel kan du og mamma snakke sammen om hvordan dere liker å bli pratet til, hvordan dere liker å ha det sammen. Tenk etter når det er fint, hva kan du huske tilbake til at har fungert i samspillet mellom dere? Lag en plan for hvordan dere kan gjøre mer av dette! Og da må du også forplikte deg, og vise til mamma at du kan komme henne i møte uten at hun trenger å straffe deg. Tror du at du kan klare det? For mamma mener nok egentlig godt, når hun tar mobilen din. Hun prøver å lære deg noe som er viktig for henne, vil jeg tro. For eksempel at man skal være høflig og respektere foreldrene sine. Hvis du syns det er vanskelig å starte en slik prat med mamma kan du f.eks vise henne svaret mitt her til deg og dere kan diskutere ut ifra det. 

Jeg håper dette var til hjelp, jeg legger også ved noen artikler som kan være fine å lese for deg. De gir flere tips og innfallsvinkler til det tema du tar opp. 

Lykke til i praten med mamma, håper du får forståelse og at det blir bedre etterhvert!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Jeg sliter med foreldrene mine, hvordan kan jeg få de til å forstå?

Gutt tenker (colourbox.com)

Følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg, har du sikkert hatt. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Hvordan skal du få dem til å forstå deg?

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie