Hopp til hovedinnholdet

Sliter veldig med familien min 

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. jeg sliter veldig med familien min. Foreldrene mine skifter veldig fort personlighet. Noen ganger er de normale, mens andre ganger er de skumle. Meg, mamma og pappa misforstår hverandre veldig ofte, og når de blir sur på meg for en eller annen grunn prøver jeg å forstå hva jeg har gjort. De vil ikke samerbeide og fortsetter å skrike høyt og kjefte. Når de blir veldig sur kjefter de og bringer opp at de bør begynne å slå meg for at jeg skal gjøre det de sier. Tidligere når jeg var mindre ble jeg slått av moren min og faren min, men det var ikke såååå ille. Tilslutt stoppet mamma fordi hun viste at det var galt og fikk pappa til å stoppe, men nå ser det ut som at de vurderer å gjøre det igjen. Jeg har ikke lyst til å kontakte barnevernet fordi mamma og pappa er ganske snille når de ikke er sur og de gjør alt for at jeg skal ha det bra. Jeg tror problemet er at vi misforstår hverandre og jeg lurer på hva jeg skal gjøre. Noen ganger vil jeg bare rømme, men tørr ikke

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Du forteller om en vanskelig situasjon hjemme, og jeg syns det er flott at du ønsker å gjøre noe for å få det bedre. De tingene du forteller at mamma og pappa sier til deg og truer med, det er ikke OK! Selv om de faktisk ikke har slått deg nå, er det å true med vold i seg selv å regne som vold. Da kaller vi det latent vold, eller psykisk vold. Det at de skremmer deg og kontrollerer deg ved å gjøre deg redd for hva de kan finne på. Slik har voksne ikke lov til å gjøre mot barna sine. Du kan lese mer om beskrivelsen av dette her

Jeg skjønner at du ikke vil kontakte barnevernet, dersom du er redd for at de skal ta deg vekk fra mamma og pappa. Som du skriver, du er jo kjempeglad i dem og de er også snille. Mange barn som opplever vold eller trusler hjemme tenker det samme som deg. De elsker foreldrene sine - de vil ikke tas vekk fra dem, men de vil få slutt på det som er vondt. Og jeg kan betrygge deg med at barnevernet aller mest, og i de fleste saker, jobber med akkurat dette! De gir veiledning og råd til foreldrene slik at de kan fortsette å være gode foreldre for deg. Alle som jobber i barnevernet tenker at den aller beste løsningen for barn er å være sammen med foreldrene sine hjemme, dersom det er mulig. Man forsøker mye annen veiledning før man eventuelt bestemmer at barna ikke kan bo hjemme. Men det er sjelden, og kun i alvorlige tilfeller.

Uansett kan du selv kontakte barnevernet for å be om råd og veiledning. Du trenger ikke si noe til mamma og pappa og du kan være anonym i telefonen hvis du vil. Så kan de du snakker med finne ut, sammen med deg, om hva som er lurt å gjøre videre. Det aller viktigste er at du forteller det til noen nå, når du har det vanskelig hjemme. Den situasjonen du beskriver, med trusler, krenkelser og det at foreldrene dine skifter veldig i hvordan de oppfører seg - det er alvorlig.

Jeg legger ved et par artikler til som kan være fine for deg å lese. Jeg ønsker deg lykke til, håper det blir bedre for deg snart! 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Foreldre som er sinte og voldelige

Jente holder seg for øra (colourbox.com)

Sinne og vold er alltid den som er sint og agressiv sitt ansvar. Det er aldri barnas ansvar at foreldre blir så sinte at de mister kontroll over seg selv.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie