Hopp til hovedinnholdet

Mamma sier alltid nei til ting jeg vil gjøre!

Jente 13 år
 

Spørsmål

Mamma sier alltid nei foreksempel min bestevenn kom for og se en kjole så sier mamma nei fordi hun sover også sa en annen bestevenn at jeg kan bli med på tivoli men at jeg kan ta med noen små penger hvis jeg vil men mamma tror at hun har invitert meg og sier jeg må ta med penger så sier hun det er siste gang jeg er ute med venner bare fordi hun ikke forstår en også ER hun bare sint på meg fordi jeg vil være lenger ute men når jeg sier at jeg er alene så må jeg komme hjem så sjefter hun på meg bare fordi jeg er alene uten venner hjelp hvordan får jeg mamma til og si ja og bli glad hilsen problem jente.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Det høres ut som at det er mye kjefting mellom deg og mamma, uansett hva det er som skjer. Jeg skjønner at det ikke er lett for deg hjemme nå.

Selv om mamma er sint og sur og kjefter på deg, kan det jo hende at dette egentlig handler om noe annet - noe som har med mamma sitt "voksenliv" å gjøre og ikke med deg? Noe på jobben, noe annet i familien, noe med økonomi? Eller kan det hende at mammaen din er ganske sliten, ettersom hun sier nei til å få besøk inn i huset? At det er noe hun bekymrer seg over, eller er lei seg over som gjør at hun har "kort lunte" og kjefter mye? Det er ganske vanlig at voksne som er slitne og lei blir veldig opptatt av seg selv og hvordan de har det, og "glemmer" litt å ta vare på barna sine og andre rundt seg. Føler du at det er litt sånn hjemme hos deg nå? Ut ifra det du skriver kan jeg kanskje tenke meg det. Du skriver ikke noe om hvilke andre som eventuelt bor sammen med deg og mamma. Er det bare dere to, eller er det flere? Er det noen andre i huset som kan hjelpe deg eller snakke med deg om det du opplever - et søsken, en pappa, eller en annen?

Enten kan du snakke med en annen i familien din og fortelle litt av det du skriver her til oss. Eller så vil det nok hjelpe å snakke litt med mamma om hvordan du har det med henne om dagen. For eksempel kan du fortelle henne at du blir veldig lei deg av at hun alltid sier nei. Spør henne om hva som er grunnen til dette, om det er noe du kan gjøre som får mamma til å endre sine synspunkter. Fortell også til mamma hvor viktig det er for deg å få være med på ting med venner og å ha besøk. Hvis mamma virkelig skjønner at dette er noe du setter høyt, så kanskje hun skifter mening. Det er lurt å ha en slik prat i fredstid, altså når dere i utgangspunktet ikke krangler og er venner. Snakk også sammen om hvordan dere liker å bli pratet til, hvordan dere liker å ha det sammen. Tenk etter når det er fint, hva kan du huske tilbake til at har fungert imellom dere? Lag en plan for hvordan dere kan gjøre mer av dette! Hvis du syns det er vanskelig å starte en slik prat med mamma kan du f.eks vise henne svaret mitt her til deg og dere kan diskutere ut ifra det. 

Men - hvis du opplever at det blir for vanskelig å snakke med mamma og det ikke blir bedre hjemme, syns jeg du skal si ifra til noen andre voksne utenfor familien. Dette kan f.eks være helsesøster på skolen din. Hun har taushetsplikt. Hvis mamma hindrer deg i å få venner slik at du blir mer ensom, er ikke dette godt for deg. Da må hun kanskje få veiledning slik at hun bedre kan forstå dine behov. Helsesøster kan hjelpe deg å finne ut av hvilke tilbud du og mamma eventuelt kan benytte dere av for å få det bedre hjemme.

Jeg håper dette var til hjelp! Jeg ønsker deg alt godt. Håper du får det bedre hjemme snart!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangler med mamma (eller pappa)

Jente og mor krangler (colourbox.com)

Når din egen mor (eller far) klager over noe av det du har gjort (eller ikke har gjort), man du bli irritert. Kanskje du blir frekk, kanskje blir de ufine, og dere er i gang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie