Hopp til hovedinnholdet

Moren min snoker i alt jeg har, hva gjør jeg?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg bor alene med moren min. Helt siden jeg var liten har hun snoket i sakene mine. Hun går i nattbordsskuffer, og andre "gjemmesteder", leser dagbøker jeg har gjemt inni madrassene. Dessuten spørr hun meg spørsmål HELE tiden, og hun gir seg ikke når jeg ber hun slutte å spørre om alt. Jeg svarer aldri på noe lenger. Utrolig invaderende spørsmål, eller bare vanlige spørsmål men hun lurer på ALT. Hun kan spørre rundt 50 spm om dagen. Det er nesten som hun er besatt av meg. Det er vanvittig ubehagelig, og jeg føler ikke hun trenger å vite alt. I dag satt på telefonen hennes (jeg får lov siden min er ødelagt, og hun bruker den sjeldent) at hun har et notat på telefonen sin der hun noterer mensdagene mine. Hun skjekker altså TRUSENE mine gjevnlig og notert ned MIN MENS syklus siden desember i fjor. Dette har hun INGEN grunn til. Det føles som jeg blir overvåket i mitt eget hjem. Det virker jo psykotisk. Det er heller ikke vits å prate med henne fordi det er som å snakke til en vegg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Det er leit at du opplever situasjonen din så vanskelig. Selv om moren din har ansvaret for deg fram til du er myndig har du krav på å ha et privatliv. Det er også leit å høre at hun ikke hører på deg. 

Det kan høres ut som at hun er veldig utrygg. Har hun noen grunn til ikke å stole på deg? Eller er det seg selv hun ikke stoler på. Det å være alenemor oppleves nok for mange som et veldig stort ansvar. Det betyr likevel ikke at du har rett til å invadere dine barns privatliv så mye som du beskriver.

Har du spurt henne hva det hun er redd for og hvorfor hun ikke stoler på deg? Er du noen andre moren din hører på som kam hjelpe deg? Noen ganger er det godt å få hjelp til å bli forstått. Det er også mulig å få hjelp på familievernkontoret der dere bor. De er eksperter på å hjelpe familier snakke sammen på en bedre måte.

Mange synes det er godt å snakke med noen for ens egen del også. De kan være godt å snakke med helsesøster eller sosiallærer. Helsestasjonen for ungdom kan også være et godt sted å oppsøke.

Håper noe av dette kan være til nytte for deg!

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie