Hopp til hovedinnholdet

Jeg gruer meg til konfirmasjonen min

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei Jeg gruer meg veldig til konfen min, fordi jeg har skikkelig scene skrekk!! jeg har aldri hatt en eneste frammføring siden 4 klasse! å nå går jeg i 9 (snart 10) men jeg skal ha konf i august! åjeg skal ha ikke kristelig! å jeg lurer på hva jeg skal og hvordan jeg blir konfermert. åjeg sliter veldig med å få venner, å jeg kjenner ingen fra den gruppa jeg skal kofermere meg i, så jeg gruer meg veldig til det for jeg hater at alle skal se på meg som "lonely". men jeg tørr ikke å gå bort til folk å bli kjnet med de!!!!! jeg har bare en venn og jeg tørr ikke å prate med folk fra klassen min heller så jeg har ingen å være med i klassen min! venne min går i b klassen. men jeg hater oppmerksomhet veldig og hver gang noen ser på meg eller læreren roper opp navnet mitt så blir jeg drit rød i ansiktet kjmpe fort! å jeg vil ikke at det skal skje engang! men vet du hvordan man gjør det når man konfermers? fordi jeg er også redd for at jeg må opp eller noe sånn at alle ser meg!!!! hjelp meg!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til ung.no og ønsker hjelp til å finne ut av om du har sosial angst.

Mange vil føle seg sjenerte i ulike situasjoner og i ulike perioder i livet, som i puberteten. Noen er også mer sjenerte enn andre og dette varierer veldig fra person til person.

Det finnes mange ulike situasjoner man kan føle seg sjenert i. Det kan være å snakke foran store forsamlinger eller å hilse på nye, ukjente mennesker. Å være sjenert, vil si at man kan bli forsiktig, tilbakeholden, stresset eller nervøs rundt andre mennesker, spesielt dem man ikke kjenner godt. For noen kan slike situasjoner med andre mennesker gi så sterkt ubehag at det blir et hinder i hverdagen, da kan det utvikle seg til det vi kaller sosial angst eller sosial fobi. I artikkelen under svaret kan du lese mer om sosial angst.

Ut i fra det du forteller om tingene du er redd for, som å ta noen i hånda, løpe stafetter og holde presentasjoner, tenker jeg at du ikke har sosial angst, men at du kanskje er litt sjenert i visse situasjoner. Dette er helt normalt.

Hvis du ønsker å være litt mindre sjenert og mindre redd kan du forsøke dette:
Hvorfor blir du redd når du skal stå foran mennesker?: hvilke negative tanker dukker opp? Hva er det som gjør at du blir redd?  Og hva tenker du er det verste som kan skje i en slik situasjon? Ved å sortere og kjenne til de negative/røde tankene som dukker opp, kan du finne frem til de positive/grønne tankene og på den måten beherske situasjonen og bli mindre redd. Denne metoden kalles hjelpehånden.

 

Under borgerlig konfirmasjon vil det nok være slik at du må opp på en scene eller liknende. Det betyr ikke at du må si noe eller underholde. Navnet ditt blir ropt opp og du får en blomst og kanskje en diplom. Dette er mye mindre skremmende fordi du bare står der blant alle de andre konfirmantene. 

Kursene på borgerlig konfirmasjon har etter min erfaring bare bært morsomme. Man lærer om ulike ting man trenger å vite når man blir eldre, og er for det meste bare gøy. Jeg forstår at du synes det er vanskelig å snakke med nye folk, men dette kal være en fin øvelse for deg. Konflederene er der for å hjelpe deg med dette da det er en del av jobben deres å lage samhold i gruppa. Tenk på tingene jeg garn skrevet over og fokuser på de positive tingene. Dette klarer du! Lykke til:)

Jeg legger ved flere artikler som du også kan lese.
Hilsen ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Nervøs før framføringer eller presentasjoner?

Framføring i klasserom (colourbox.com)

Skal du presentere prosjektet ditt foran klassen? Eller er du trukket ut til muntlig eksamen og gruer deg veldig? Slik takler du nervene.

Les mer

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Humanistisk konfirmasjon

Humanistisk konfirmasjon (ung.no)

Humanistisk konfirmasjon har blitt en vanlig måte å konfirmere seg på i Norge. Det er et tilbud til ungdom som ønsker et kurs i livssyn og etikk, og både kurs og seremoni gjennomføres på et humanistisk grunnlag.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfirmasjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfirmasjon