Hopp til hovedinnholdet

Finnes det noen lover for at moren min skal få passordet til mobilen min?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Finnes det noen lover eller noe sånt, for at moren min skal få passordet til mobilen min? Jeg har ikke noe å skjule på mobilen min, bare veldig mange selfier som jeg synes er flaue å vise fram, så da moren min så en av selfiene ville hun at jeg skulle sende det til henne, men jeg sa nei, for jeg ville ikke at noen skulle se det. Da ble hun sur og krevde å få passordet mitt, men jeg sa nei, og da ble hun skikkelig sur. Hun lurte på hvorfor og da sa jeg fordi jeg ikke ville at hun skulle se det, og heller ikke ha det. Da begynte hun å mistenke at jeg gjorde ulovlige ting, noe som jeg ikke gjør. Hun begynte å spørre om jeg snakket med gamle menn, og om jeg hadde nakenbilder. Jeg sa nei, og at det bare var en selfie av meg som jeg ikke ville dele. Hun trodde ikke på meg og begynte å spørre om jeg og bestevenninna mi var sammen, om vi tok nakenbilder på mobilen sammen, og om vi lå sammen, og at det var derfor jeg ikke ville at hun skulle se. Jeg ble helt kvalm av tanken av det hun sa.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for spørsmålet ditt, jente 15 år!

Det du beskriver er nok et vanlig problem mellom mange ungdommer og foreldre. Det er mange foreldre som gjerne vil har litt oversikt over hva ungdommen deres gjør på nett. 

Du er 15 år gammel. Selv om det er mamma som fortsatt har omsorgen og ansvaret for deg, og dermed har lov til å blande seg inn i mye av det du gjør, har hun ifølge barneloven også plikt til å lytte til og ta særlig stort hensyn til dine behov og ønsker når de tar avgjørelser på vegne av deg. 

Det betyr at mamma egentlig har lov til å blande seg i det du driver med på nett, men hun skal også ta hensyn til at du ikke vil at hun skal se alt.

Jeg tenker at mamma nok er veldig bekymret for at du skal havne i vanskelige situasjoner og kommer borti mennesker på nett som ikke er bra for deg. Derfor er hun kanskje ekstra på vakt og ønsker å se det du driver med på mobilen. 

Alle har rett til privatliv, også innad i familien. Hovedregelen er at mamma ikke kan kreve å få passordet til dine sosiale medier eller din mobil.

Jeg tenker at dere burde sette dere ned og snakke ordentlig om dette. Kanskje blir det litt mindre mas fra mamma hvis du prøver å forklare henne hvorfor du ikke vil at hun skal se ting på mobilen din. Det er lettere å gjøre dette i en samtale dere har planlagt og satt av tid til, en i en opphetet diskusjon. 

Håper dette var til hjelp for deg!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Personvern - hvor går dine grenser?

Rødt kort (colourbox.com)

Hvor går grensen for hva foreldrene dine skal ha rett til å vite om deg? Er det greit at de kan se nettloggen din eller kjenne til passordet ditt?

Les mer

Kan foreldrene kreve å få vite passordene mine?

Passord (colourbox.com)

Har du foreldre som vil vite passordet ditt til for eksempel Facebook, Snapchat og Instagram? Se her om de har lov til det eller ikke.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie