Hopp til hovedinnholdet

Overdreven svetting

Jente 14 år
 

Spørsmål

hei, jeg er en jente som lenge har strevet med sterk svetting. det ødelegger jo veldig mye for meg for jeg kan jo ikkje gå med stramme klær eller noe sånt. Jeg skal ha konfirmasjon snart, og vet ikkke hva jeg skal gjøre fordi jeg er redd for at jeg skal få svetteringer på bunadskjorten min. jeg bruker allerede aluminiumsklorid elns, så det kan jo hjelpe litt, men det hjelper ikke mye. hva skal jeg gjøre? jeg vil ikkje at noen skal merke noe

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år.

Takk for spørsmål.

Du forteller at du plages veldig med svetting, og jeg forstår godt at du opplever dette som et stort problem.

Det er veldig vanlig å svette mye i pubertetsalderen.  Det er fordi nivået av kjønnshormoner er høyt.  Du vil sannsynligvis bli kvitt disse plagene etter hvert.  Det blir verre når du fokuserer på det og stresser deg opp.  Hvis du greier å være rolig og avslappet vil du oppleve mindre svetting.  Det er derfor mange svetter mer i sosiale sammenhenger enn hjemme i trygge omgivelser. 

Når det gjelder behandling mot svetting har vi laget en oversikt over det her:

1. Vask med mild såpe:  Først og fremst, vær nøye med å vaske deg med en mild såpe.

2. Tøy som puster:  Det er viktig at du bruker tøy som puster, aller helst bomull eller ull innerst mot huden, og at tøyet ikke sitter for stramt.  Tøy av syntetisk materiale forverrer svettingen.

3. "Stopp-24":  Det finnes en krem som heter "stopp-24" og som kan kjøpes uten resept på apoteket.  Den demper svetteproduksjonen fra svettekjertlene.

4. Dette har du prøvd, men jeg skriver det likevel. Roll-on med aluminiumsklorid: Hvis du ikke får tilstrekkelig effekt med "stop24", kan du prøve Roll-on med aluminiumsklorid.  Denne kan også kjøpes reseptfritt på apoteket.  Den er veldig effektiv, men kan være hard mot huden.  Følg bruksanvisningen i pakningen nøye.

5. Strømbehandling:  Det kan gi bra resultat ved hånd og fotsvette.  Ved strømbehandling holder du hendene eller føttene i vann, mens en svak, elektrisk strøm sendes gjennom vannet.  I begynnelsen gjøres behandlingen flere ganger i uken. Etterhvert kan behandling en gang i uken være tilstrekkelig.  Du kan kjøpe enklere apparater for hjemmebruk.  Apparatet heter Drionic.  Dette kan bestilles på internett.

Dersom du plages i stor grad av svetting kan du kontakte en lege, for eksempel fastlegen din for videre oppfølging.

Hilsen Helsesøster Frøydis i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Svette

Svette (colourbox.com)

Når kjønnshormonene begynner å øke på i puberteten, er en av følgene også at man svetter mer og at svetten lukter litt mer. Det er spesielt testosteronet, det mannlige kjønnshormonet som påvirker svettelukten.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfirmasjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfirmasjon