Hopp til hovedinnholdet

Bestemor er alkoholiker. Har dere tips til å ikke være bekymret eller noe?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Bestemoren min på 65 år er alkoholiker. Hun falt nå nylig og brakk lårhalsen når hun var full. Der har skjedd før og. Jeg er veldig redd for at hun skal falle igjen for eksempel I trappene eller noe sånt eller drikke alt for mye... har dere tips til å ikke Være bekymret eller noe?..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
Det er leit å høre at du bekymrer deg for bestemoren din og at hun er alkoholiker. Når man er alkoholiker har man sykdommen alkoholisme. Når man er aktiv alkoholiker strever man. 
 
Det er svært viktig at du forstår at du ikke kan ta ansvar for henne. Når du er på besøk hos henne kan du snakke med henne, kanskje spille spill eller andre ting. Når du går, kan gi henne en klem og si at du er glad i henne. Dette er det du kan gjøre.
 
Når du er kommet hjem skal du prøve å legge bort tanken på henne. Hun er som sagt ikke ditt ansvar og din bekymring hjelper ikke. Du kan snakke med foreldrene dine/de foresatte om at du bekymrer deg. De vil si det samme som jeg. 
 
Når tanken eller bekymringen for bestemoren din kommer over deg, kan du registerer at det er det du tenker. La tankene på henne komme inn i oppmerksomheten din og se på dem som skyer som driver forbi over himmelen og ut av oppmerksomheten igjen. Hvis en slik tankesky stopper opp i oppmerksomheten din, så kan du iverksette tankestopptiltak. Tankestopp gjør du ved å aktivt fokusere på noe annet. Enten ved å mentalt oppsøke andre tanker eller ved og bruke hjelpemidler som TV, internett, musikk, andre omkring deg eller utføre en aktivitet som krever all din oppmerksomhet. Du kan som sagt også snakke med de hjemme når du bekymrer deg. Hvis de ikke gjør det, må du si at du trenger trøst. 
 
Du kan også snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom. Da har en fagperson som vet om bestemoren din og som kan hjelpe deg å sortere tanker og følelser. 
 
Husk at du er viktigst i verden for deg selv og du skal ivareta deg selv!


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie