Hopp til hovedinnholdet

Mamma og pappa vil at jeg skulle konfirmeres i kirka. Kan jeg hoppe over til borgelig konfirmasjon?

Jente 14 år
 

Spørsmål
Hei, er en jente på 14 år som skal konfirmeres om et halv år. Jeg skal konfirmeres kristelig men vil i virkeligheten ta borgelig konfirmasjon. Jeg har følt at mamma og pappa bare skrev på og leverte arket som sa at jeg skulle konfirmeres i kirka. Hvis jeg vil hoppe over til borgelig konfirmasjon, kan jeg gjøre det da? Venninnnen min skal konfirmeres borgelig, og de starter undervisningen etter jul.

Hilsen jente 14.
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Full frihet i religiøse spørsmål har du først etter at du har fylt 15 år. Da kan du selv bestemme om du vil melde deg inn i eller ut av Den norske kirke (statskirken) eller inn i eller ut av trossamfunn utenfor kirken. Når du er fylt 15 år, bestemmer du selv om du vil konfirmeres kirkelig, ha humanistisk konfirmasjon eller ingen markering i det hele tatt. Så lenge du er under 15 år, er det foreldrene dine som tar avgjørelser for deg i religiøse spørsmål. Etter at du har fylt 12 år har du imidlertid krav på å få uttale deg, og foreldrene dine skal legge stor vekt på hva du mener.

Jeg synes du skal prate med foreldrene dine om hvilken konfirmasjonstype du ønsker. Du får også lytte til deres synspunkter, men dere må ikke glemme at det er du som skal konfirmeres. På hjemmesiden til Human-Etisk forbund finner du informasjon om hvordan du kan melde deg på humanistisk (borgerlig) konfirmasjon. Det er også en mulighet til å ikke konfirmere deg i det hele tatt.

Hilsen ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Humanistisk konfirmasjon

Humanistisk konfirmasjon (ung.no)

Humanistisk konfirmasjon har blitt en vanlig måte å konfirmere seg på i Norge. Det er et tilbud til ungdom som ønsker et kurs i livssyn og etikk, og både kurs og seremoni gjennomføres på et humanistisk grunnlag.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfirmasjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfirmasjon


Quiz: Den store vennskapsquizen. Er du en god venn?

Er du god å snakke med?