Hopp til hovedinnholdet

Kan moren min nekte meg å være sammen med kjæresten min+

Jente 15 år
 

Spørsmål

for snart 2 år siden ble jeg kjent med en gutt.så begynte jeg å snakke litt mer med han (ca 1 år siden). Tok under 3 daer før vi ble samen. Moren min har alltid sjekket mld mine og gikk in på tlf min en gang jeg hadde snakket med han og fant litt drøye videoer. Hun viste ikke at vi var sammen, men d va tydeli at e hadde føløser for han.Hun nektet meg allkontakt med han og tvang meg til å blokkere han på alle sosiale medier. Det siste året har jeg og han vært veldig av å på, men jeg har for d meste klart å lure henne til å tro det var en kompis jeg snakket med. Nå de siste ukene har jeg fått mye mer følelserfor han og vi holder på mer seriøst. Jeg ønsker å væremed han, men angsten for at moren min spionerer bak hjørnet er ille. Jeg har lyst til å fortelle hanne om han, men jeg er redd for straff.. og sjansen for at hun passer strenger på at vi ikke har kontakt blir større om jeg forteller.Men kan hun egt nekte meg å være med han?Jeg er veldig glad i han. Med straff mener jeg hard straff

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Det er forståelig at du ønsker å kunne være ærlig rundt forholdet til kjæresten din. Det er veldig mange foreldre som blir veldig engstelig når ungdommene sine får kjærester. De kan bli redde for at ungdommen sin miste fokus på skolen, at det skal rote seg bort i noen med dårlige vaner. Det fleste jenteforeldre er redde for at døtrene deres skal bli gravide. I mange familier handler det også om religiøse overbevisninger. Dette kan innbære en del andre sosiale og følelsesmessige konsekvenser.

Så lenge man er under 18 er dine foreldre ansvarlig for deg, også for å ta beslutninger på dine vegne. Dette er hjemlet i barneloven. I denne loven står det imidlertid også at barn og unge skal få stadig med med bestemmelse. Så lenge du er under 16 er du under den seksuelle lavalder. Det er ulovlig for noen å ha sex med deg.

Selv om moren din er uenig i at du hva du mener med u har kjæreste er det ikke greit at hun straffer deg hardt. Du sier ikke noe om hva du mener med hard straff, men det er grenser på hvordan hun kan straffe deg.

Det høres også ut som at du og moren din trenger å snakke sammen om hvordan dere skal ha det sammen. Dette kan dere får hjelp til på familievernkontoret der dere bor. 

Kanskje det er godt for deg å snakke med noen for din egen del om hvordan du har det? Har du ikke noen fra før er det mulig å få hjelp. Mange synes det er godt å snakke med helsesøster eller sosiallærer. helsestasjonen for ungdom der du bor kan også være til hjelp. Det er gratis.

Håper dette kan være noe til hjelp!

 

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie