Hopp til hovedinnholdet

Faren min er død og nå bor jeg bare hos mamma, hun er streng og sint.

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Siden faren min døde for fem år siden har jeg vært ganske redd for moren min. Hun er veldig streng, det finnes strengere mødre da siden hun har bare slått meg en gang før og har venner som har mødre som har slått dem masse og fortsatt elsker moren sin. Men jeg er ikke vant til det siden jeg levde før med faren min og han var nesten aldri streng så er ikke vant til at noen voksne er sånn sint på meg og kjefter. Jeg holder meg unna henne så mye jeg kan, men hun krangler høylytt med stefar og jeg hører på og er utrolig redd for at hun skal komme ned eller snakke med meg om det. Hvis jeg vet hun er sint banker hjerte mitt fort og tørr så vidt puste og bare lytter om hun kommer ned og jeg er livredd. Jeg likte henne før da jeg var hos henne annen hver helg, men etter at pappa døde og jeg flyttet til henne merket jeg hvor sint hun var hele tiden og jeg ble fort redd for henne og har vært det siden. Jeg kjenner henne ikke egentlig og vil ikke snakke med henne om det. Hva burde jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Du forteller om en situasjon som høres veldig vanskelig ut. Det er leit å høre at faren din er død, og jeg vil tro du savner han masse! Han hørtes ut som en snill og god pappa.

Det du forteller at moren din gjør, er ikke greit. Kanskje er hun også veldig trist og lei, eller kanskje strever hun med ting i "voksenlivet" sitt som du ikke vet så mye om. For eksempel, som du skriver, krangler hun med stefaren din og så går det ut over deg. Altså når hun selv har det vanskelig, klarer hun ikke å styre dette eller holde det inni seg, og sinnet fortsetter over på deg når det egentlig ikke har noe med deg å gjøre. Hvis mammaen din blir så sint at hun skremmer deg og gjør at du trekker deg unna er det for mye og du må søke hjelp. Jeg sier dette fordi du bruker såpass sterke ord, som at du er livredd og at du såvidt tør puste når hun nærmer seg. Slik skal det ikke være, alle barn har rett til å føle seg trygge, sett, elsket og ivaretatt i familien sin. Jeg blir bekymret for deg når jeg leser det du skriver.

Jeg skjønner at det oppleves vanskelig for deg å snakke med moren din om hvordan du har det hjemme, når du er redd for henne. Jeg syns derfor du skal kontakte barnevernet. Jeg syns at du - gjerne sammen med en annen voksen du stoler på (f.eks helsesøster på skolen din, læreren din, en annen i familien, foreldrene til en venn), kontakter barnevernet først på telefonen. for å be om råd og veiledning. Du trenger ikke si noe til mamma om at du ringer og du kan være anonym i telefonen hvis du vil. Så kan de du snakker med finne ut, sammen med deg, om hva som er lurt å gjøre videre. Kanskje blir du kalt inn til en samtale hos dem og får ta med deg en annen voksen. Kanskje kan de besøke deg på skolen. Alle som jobber i barnevernet tenker at den beste løsningen for barn er å være sammen med foreldrene sine hjemme, dersom det er mulig. Man forsøker mye annen veiledning før man eventuelt bestemmer at barna ikke kan bo hjemme. Men det er sjelden, og kun i alvorlige tilfeller. Hva som vil være situasjonen for akkurat deg og mamma blir vanskelig å si for meg, når jeg ikke kjenner til alle detaljer i saken. 

Det aller viktigste er at du nå har vært så modig å fortelle her til oss at du strever hjemme, at du ønsker å få hjelp og at du vil gjøre noe. Og det er kjempebra og kjempeviktig! For ingen barn skal gå alene med vonde følelser. Jeg håper du opplever å få hjelp og at det blir bedre hjemme snart. Jeg ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Når mamma blir sint, så skriker hun og kaller meg slemme ting

Jente krangler med mora si (colourbox.com)

Hun kan dra meg i håret, dytte meg, klype og slå. Jeg tør ikke å si henne imot, så det har skjedd en del.

Les mer

Hva er barnevernet?

colourbox.com

Barnevernet skal gi barn, unge og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme. Det er foreldrene som har ansvar for å gi sine barn omsorg, men hvis de ikke får det helt til, skal barnevernet hjelpe til så barn og unge får omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie