Hopp til hovedinnholdet

Føler at foreldrene mine holder meg tilbake fra å oppleve alt det morsomme i ungdomstiden!

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei! :) Jeg trenger noen råd. Jeg er i ungdomstiden, og det skjer mye spennende hele tiden! Spesielt nå når sommeren kommer, mange snakker om feste osv. Men mamma og pappa pleier å holde meg tilbake hvis jeg vil være ute lengre eller overnatte hos andre f.k.s overnatte på fest... Når de holder meg tilbake, går jeg glipp av mye! Mange av vennene mine får lov til dette, uten noen problemer. Jeg er blir veldig frustrert. Hva burde jeg gjøre for å overtale foreldrene mine til å være lengre ute og overnatte på fest??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Det er veldig ofte at vi får spørsmål fra ungdommer som ligner på ditt. Mange opplever at det blir et stort sprik mellom det de ønsker å gjøre, hva de føler seg ansvarlige og klare for, og hva foreldrene tillater. Jeg kan forstå at det er irriterende for deg at mamma og pappa ikke lar deg overnatte eller være like lenge ute som du selv mener du bør, og som mange av vennene dine får lov til. Slike ting som festing og overnatting ute om sommeren er typiske ting som foreldre kan bekymre seg over. Du er jo på vei til å bli voksen, men er likevel 2 år fra å være myndig. Husk at det er foreldrene dine sin "jobb" å bry seg og passe på deg. Jeg tenker at du er heldig som har foreldre som bryr seg og som setter grenser. Samtidig syns jeg det er dumt å høre at de holder deg tilbake fra ting som mange av vennene dine får lov til. Jeg lurer på om det kunne være en ide at de prater med foreldrene til de vennene du er mest sammen med, de du stoler på og føler deg nærmest? Kanskje de voksne sammen kunne funnet noen felles regler? 

Jeg vil også  anbefale deg å be om en prat med foreldrene dine om dette temaet når det i utgangspunktet er "fredstid", altså når det er god stemning mellom dere og det ikke er krangling rundt innetider/fester osv. Fortell dem at du merker at du er på vei til å bli ungdom og at behovene dine endrer seg, at du syns du begynner å bli stor nok til å få lov til flere ting. Fortell mamma og pappa hva du tenker på  - slik du har gjort her i spørsmålet ditt her til oss. Forsøk å forberede deg litt. Hvilke argumenter taler for at du bør få lov til å være lengre ute, å overnatte? Jeg tror nok de forstår dette ganske godt, de har jo vært ungdommer selv en gang og. Likevel er det alltid fint i en diskusjon, å snakke ut ifra egne følelser uten å kritisere den andre. Du er sikkert enig med meg i at det er forskjell på å si "mamma og pappa, jeg merker at jeg har mer behov for privatliv om dagen og at jeg har så mye spennende jeg vil oppleve. Jeg håper dere kan stole på meg, jeg syns jeg skal få lov til å være lengre ute! Det er viktig for meg å være sammen med vennene mine." enn å si "mamma og pappa, dere er så strenge, mye strengere enn alle andre, dere er så teite!" Når man bruker jeg istedenfor du/dere er det mindre sjanse for at krangling oppstår, eller for at den andre misforstår. Du må selvsagt finne dine egne ord men jeg håper du forstår poenget mitt.

Det viktigste er være rolig i diskusjonen og viser at du forstår foreldrene dine sin side av saken. Da blir det antakelig lettere for dem å stole på deg og ta ønskene dine på alvor. Kanskje skal du også vurdere å invitere de vennene du er mest sammen med hjem til dere, slik at foreldrene dine blir så godt kjent med dem som de kan. Da blir de sikkert mindre usikre på at dere vil finne på noe tull når dere er ute, og det vil øke tilliten til at dere tar godt vare på hverandre!

Ellers så må du nok - enn så lenge - godta de reglene foreldrene dine har satt for deg. Men be samtidig om at reglene kan diskuteres - og som sagt, gjerne med foreldrene til de andre vennene dine som er involvert her. Er det vanskelig å starte en prat kan det være en ide at du viser dem svaret mitt her til deg, og dere prater ut ifra det.

Håper dette var til hjelp! Det finnes også flere tips i artiklene som er lagt ved under. Jeg ønsker deg lykke til med praten!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Jeg har en venn som har veldig strenge foreldre

Mor og datter krangler (colourbox.com)

Jeg har ei venninne på 15 år med veldig strenge foreldre. Hun vill ikke snakke om det med så mange så jeg er glad for at hun snakker med meg om dette.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie