Hopp til hovedinnholdet

Jeg er jente på 16 år som har det vanskelig hjemme pga mor og far. Men jeg er veldig lei av livet slik og vet ikke hva jeg skal gjøre.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er jente på 16 år som har det vanskelig hjemme pga mor og far. Hjemme blir det fort mange krangler, også mellom mor og far, og de gjør ingenting med det. Jeg føler veldig ofte en depresjon, og har det vanskelig med alle kranglene og konfliktene som skjer hjemme. De legger fort skylden på meg hvis jeg prøver å komme med løsninger. Mor og far kommer heller ikke godt overens men de skilles ikke, og jeg holder nesten ikke ut problemene og de hjemme. Vet ikke hvem jeg skal kontakte, og hvis jeg kontakter noen blir pappa og mamma sure. Men jeg er veldig lei av livet slik og vet ikke hva jeg skal gjøre.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Beklager at det har tatt tid før du har fått svar.

Du skriver at du kan kjenne på en depresjon, at du blir lei av livet fordi det er så mye krangling mellom foreldrene dine hjemme. Du vet ikke hvem du kan kontakte, eller hva du kan gjøre med det. Samtidig opplever du at foreldrene dine heller ikke tar tak i problemene.

Det er lett å forstå at du blir fortvilet i denne situasjonen. Det er vondt å høre på at to du er glad i er så sinte på hverandre. Stemningen i hjemmet deres blir dårlig, og det blir få muligheter til å gjøre hyggelige ting sammen. Jeg vil tro at foreldrenen dine kanskje heller ikke klarer å følge opp deg og eventuelle søsken så godt når de er preget av all kranglingen. Det kan nok kjennes både ensomt og skremmende.

Mitt råd er at du tar mot til deg og sier fra på en skikkelig måte om hvordan det er for deg å bo i denne familien når de holder på sånn. Du kan be om et møte med dem hvor du lager reglene. Si at de ikke har lov til å snakke før du er ferdig, og at de må snakke en av gangen etterpå. Så kan du fortelle hvordan du har det. Legg vekt på dine opplevelser og hvordan det er å være deg i stedet for å kritisere dem. Be om at de tar ansvar og ordner opp i problemene sine slik at det ikke går ut over deg, men at dere i stedet kan få det hyggelig sammen.

Hvis ikke det er mulig å snakke med dem på denne måten, så kan du skriv et brev / epost til dem og be om at de svarer seg. Du kan også vise dem det du har skrevet hit til ung.no.

Det er ikke sikkert at situasjonen hjemme forandrer seg selv om du sier fra. Likevel kan det kjennes godt å vite at du har gjort alt du kan for at dere skal få det bra. Hvis ikke det hjelper, så må du tenke gjennom hvilke andre mennesker du har i livet ditt som er gode for deg. Har du slektninger du kan åpne deg til og støtte deg på? Kanskje foreldrene til en venninne, eller helsesøster på Helsestasjon for ungdom?

Dette er ikke din skyld, og det er begrenset hvor mye du kan gjøre. Det er viktig at du tenker på deg selv, og tar beslutninger som er bra for deg.

Skriv gjerne hit på nytt hvis du ikke har det bedre etter sommerferien. Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge på 116 111 og be om flere råd.

Ta gjerne en titt på artiklene under svaret - de er til deg.

Lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten :)

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer

Krangler med mamma (eller pappa)

Jente og mor krangler (colourbox.com)

Når din egen mor (eller far) klager over noe av det du har gjort (eller ikke har gjort), man du bli irritert. Kanskje du blir frekk, kanskje blir de ufine, og dere er i gang.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Jente ringer (foto: 116111.no)

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie