Hopp til hovedinnholdet

Fosterfamilie 

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg bor hos en ny fosterfamilie. Ting går ikke så greit der. Jeg prøver virkelig å snakke med fostermoren min, men hu later som hu bryr seg så går hun ut av rommet midt i samtalen. Hun prøver værtfall ikke å forstå meg. Jeg er kjempe lei av å flytte, men ting kommer ikke til å funke her. Dersom jeg griner spør hun ikke engang hva det er, eller så blir hun sur! Hun viser at hu bryr seg om de andre barna hennes, men hun prøver ikke å sette seg inn i hvordan jeg har det! Jeg syns det er så vanskelig, og jeg tror jeg snart ikke greier mer.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år.

Takk for at du skriver til meg.

Jeg skjønner veldig godt at du opplever det du beskriver som veldig vondt og vanskelig. Det er jo ille nok at du ikke bor hos din biologiske familie og da tenker jeg at det er ekstremt viktig at du føler at den nye familien din bryr seg om deg. 

Er det noen i barnevernet du har kontakt med, som du kan snakke med om dette? Hvis du har en kontaktperson der, så kan du snakke med ham eller henne.

Du kan også ta kontakt med helsestasjon for ungdom hvor det som regel er åpent hele ferien og snakke med noen der. Jeg tror det er veldig lurt om du gjør det. Du skal ikke ha det sånn, og det høres ut som om du trenger noen å snakke med, som forstår deg, bryr seg om deg og virkelig lytter.

Du kan ringe alarmtelefonen for barn og unge på telefon 111 116. Du kan også snakke med noen hvis du ringer hjelpetelefonen, som er åpent døgnet rundt og har nummer 116 123. Du kan skrive til en nettside som heter www.korspaahalsen.no og utveksle meninger og tanker med andre på din alder.

Men jeg tror det best er om du snakker enten med barnevernet eller helsestasjon for ungdom. 

Hilsen Helsesøster i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Jeg bor i fosterhjem og trenger noen å snakke med

Jente tenker (colourbox.com)

Det kan være flere grunner til at du bor i fosterhjem. Foreldrene dine kan ha samtykket til plassering i fosterhjem eller fylkesnemnda (en domstol) kan ha bestemt at du skal bo der. Dersom du trenger noen å snakke med når du er i fosterhjemmet, er det flere du kan kontakte.

Les mer

Hvem er fosterforeldre, og hva kan jeg forvente av dem?

Familie på tur (colourbox.com)

Fosterforeldre er helt vanlige folk som har lyst og overskudd til å ta inn et ekstra barn i familien sin. Akkurat som andre foreldre, er fosterforeldre forskjellige og har ulike egenskaper og måter å være på. De har ulike interesser og er flinke til forskjellige ting. Dette får du gjerne høre mer om før det blir bestemt hvem som skal bli din fosterfamilie.

Les mer

Rettigheter for deg som bor i fosterhjem

Gutt med armene i kors (colourbox.com)

Du har rett til å få vite hvorfor du er i fosterhjem og hvor lenge du skal være der. Det er barnevernstjenesten som har ansvaret for at du får informasjon, selv om det kanskje er fosterforeldrene dine som snakker med deg om dette.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie