Hopp til hovedinnholdet

Mamma sier det er noe galt med meg når jeg sliter med å få venner

Jente 13 år
 

Spørsmål

(vet ikke helt om jeg tok riktig emne) Jeg spør venner om å finne på noe hver dag, men veldig mange åpner ikke meldinger eller svarer ikke på telefon, og jeg vil ikke være vennen som alltid spør som at jeg er desperat heller, men mamma blir kjempesur på meg når jeg ikke finner på noe med noen. Hun sier at det er noe galt med meg siden ingen vil være med meg, og at jeg måtte slutte å syntes så synd på megselv. Det at hun sier at det er noe galt med meg, og at ingen vil være med meg gjør veldig vondt, selv om hun kanskje ikke vet det, fordi jeg har veldig dårlig selvtillit, har slitt med å få meg venner, og jeg har også en form for depresjon. Mamma vet ikke at jeg er deprimert fordi jeg tørr ikke si det til henne. Noe tips til hva jeg skal gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du valgte helt riktig emne. Det er forståelig at du blir fortvilet og usikker når moren din sier at det er noe galt med deg når du sliter med å få venner.

Kan du spørre moren din om hun kan hjelpe deg med å få venner? Det hjelper lite for deg at hun understreker hvor mislykket du er når du ikke får til det du prøver på. Moren din skal støtte og hjelpe deg slik at du har det bra og får en god utvikling. Men noen foreldre trenger hjelp til å få til foreldrerollen godt nok. Snakk gjerne med andre enn moren din hvis det ikke hjelper å snakke med henne.

Det finnes mange hjelpere som kan mye om vennskap og hva som kan være lurt. Snakk gjerne med en på skolen om hva som kan være riktig hjelp. For å bli forstått og få riktig hjelp er det nødvendig at du er helt ærlig og forteller alt om hva du tenker, føler og hvordan du har det til de som skal hjelpe deg. Det er med dette som med andre ting; alt går bedre med litt trening. Jo mer du tar sjansen på å hoppe i det og snakke om det du sliter med, jo lettere blir det etterhvert. Vær tålmodig med både deg selv og hjelperen, så går samtalen greiere når dere øver dere på å snakke sammen.

Dessverre er det ikke slik at foreldre, helsesøster, lærere, leger, psykologer, venner eller andre mennesker kan gjette hvordan andre har det. Alle hjelpere er avhengige av å få informasjon fra den som trenger hjelp. Jo mer og bedre informasjon du gir om deg selv og det du sliter med, jo mer nyttig og bedre hjelp får du tilgang til. Du kan begynne med å vise det du har skrevet her til de som skal hjelpe deg. Eller du kan skrive noe mer detaljert som dagboksnotater o.l. Slikt skriftlig materiale er til god nytte for hjelperen som skal sette seg inn i din situasjon.

Mens du venter på annen hjelp kan du ringe Røde kors-telefonen for barn og unge på tlf. 80033321. Der kan du være anonym og snakke med en voksen person om alle slags problemer. Åpningstiden er mandag-fredag kl. 14:00 - 20:00.

Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge: telefonnummer 116111. Åpent kl. 15:00 - 08:00 (når barneverntjenesten har stengt). Døgnåpen telefon i helgene. Og du kan ta kontakt med barneombudet: Ring 22993950. Åpent kl. 09:00 - 15:00. På nett: barneombudet.no

Les også vedlagte artikler.

Håper du får det bedre snart.

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tips for bedre selvfølelse og passe god selvtillit?

Gutt med armene i kors (colourbox.com)

Selvtillit er tro på det vi gjør og det vi får til. Selvfølelse er verdien man ser i seg selv, det å kjenne at man er glad i seg selv. Selvfølelse er også å stole på sine egne følelser og tåle å ta feil.

Her er noen enkle tips til hvordan du kan få bedre selvfølelse og passe god selvtillit.

Les mer

10 tips til å få nye venar

Jenter som prater (www.colourbox.com)

Dei fleste synes det er kjekt å få nye vener, men det er ikkje alltid like lett. Både på skulen og på fritida møter vi mange folk vi har lyst til å bli kjende med, utan at vi veit heilt korleis vi skal få det til.

Skrive av ungdomsjournalist Rakel.

Les mer

- Hva kan jeg snakke med Alarmtelefonen om?

Jente ringer (foto: 116111.no)

Jeg har sett reklame for Alarmtelefonen for barn og unge, jeg har det ikke bra, men vet ikke hva jeg kan snakke med dem om?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern