Hopp til hovedinnholdet

Jeg har tjenester/hjelp fra kommunen og bor i en kommunal leilighet.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har tjenester/hjelp fra kommunen og bor i en kommunal leilighet. Jeg betalte ikke depositum når jeg flyttet inn (vet ikke om det var garanti fra kommunen), og det sto ikke noe om det i leiekontrakten. Jeg vurderer å si fra meg hjelpen siden jeg ikke har behov for det mer. Jeg kunne fortsatt bo i leiligheten. Men en jeg kjenner bor i leiligheten ved siden av meg, og hun måtte betale depositum. Hun har ikke noe hjelp. Betyr det at hvis jeg sier fra meg hjelpen så kan de kreve meg for depositum? Eller kan de ikke det siden kontrakten er inngått og jeg har bodd der i flere år allerede? Jeg har virkelig ikke behov for hjelp mer, men jeg vil ikke risikere å plutselig måtte ut med 18000 kr i depositum. Vet ikke hva jeg skal gjøre. Hun som betalte depositum er narkoman og alkoholiker, så vet ikke om det kan være at det har avtalt det spesielt med henne på grunn av det siden de kanskje er redde for at hun skal ødelegge der? Håper på forståelig svar.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er helt vanlig at utleier krever depositum ved utleie av bolig, og utleier har etter husleieloven § 3-5 rett til å sette krav om depositum som del av leieavtalen. At hun som bor ved siden av deg måtte betale depositum trenger derfor ikke å ha noe å gjøre med den situasjonen hun er i.

Jeg vil anbefale deg å kontakte kommunen/NAV for å få svar på om kommunen har stilt garanti for deg.

Siden dette er en kommunal leilighet bør du også undersøke om du i det hele tatt får lov til å fortsette å bo i boligen hvis du frasier deg hjelpen du mottar fra kommunen. Kommunen har retningslinjer og regler for hvem som kan bo i kommunale leiligheter, og hvis de vurderer at du ikke lenger oppfyller vilkårene kan det hende du må flytte.

Du bør kontakte kommunen for å få helt sikre svar på spørsmålene dine, og få råd om hva du bør gjøre.  

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette må du vite om leiekontrakten din

Nøkler i døra (colourbox.com)

Kan du skrive leiekontrakt når du er under 18 år? Kan utleier øke husleien når som helst? Her får du svar på noen av de vanligste spørsmålene om å leie bolig.

Les mer

Slik finner du hybel eller leilighet

Låser opp dør (colourbox.com)

Er du på boligjakt? Da kan disse tipsene komme godt med.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett