Hopp til hovedinnholdet

Jeg er 13 år, kan min mor nekte meg å møte min biologiske far?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Jeg har 2 foreldre men dem bor ikke sammen jeg bor hos mamma har ikke sett pappaen min på 10 år og savner han veldig mye jeg fikk lov av mamma å snakke med han på Messenger det var i år men mamma nekter meg i å møte han han vil møte meg og jeg vil møte han men mamma nekter meg er det lovlig å nekte sinn egen sønn å ikke la han treffe sin biologiske pappa ?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Egentlig må man være 18 år før man kan bestemme alt på egenhånd men i forhold til kontakt med sine foreldre så går det under barneloven.

Ifølge barneloven § 31 har barn rett til å bli hørt, og foreldre skal legge stadig større vekt på barnets meninger jo eldre og mer moden man blir. Etter at barnet har fylt 12 år skal det legges stor vekt på dets mening. I tillegg sier barneloven § 33 at foreldre skal gi barnet stadig større rett til å bestemme selv etter hvert som barnet blir eldre frem til myndighetsalderen, som jo er 18 år.

Du skriver at du ikke har hatt kontakt med din far siden du var 3 år, har du pratet med din mor og far om det? hvorfor ble det slik? Er det noe din mor er bekymret for? Det høres ut som det kan være et vanskelig tema, kanskje det hadde vært lurt å pratet med noen om det?

Du kan feks ta kontakt med et  familievernkontor. De som jobber der er proffe i å mekle og de kan masse om lover og regler når foreldre ikke bor sammen. Men viktigst av alt så  er de gode til å snakke med familier som trenger hjelp til å løse opp i konflikter slik at familien selv kan finne gode løsninger som passer for dem. 

Jeg håper dette ga deg litt svar på spørsmålet ditt.

 

Jeg har lagt ved noen artikler under som handler om det du tar opp. Jeg håper at du først og fremst får pratet med din mor slikt at dere bedre kan forstå hverandre og finne en god løsning sammen. 

 
Med vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangler med mamma (eller pappa)

Jente og mor krangler (colourbox.com)

Når din egen mor (eller far) klager over noe av det du har gjort (eller ikke har gjort), man du bli irritert. Kanskje du blir frekk, kanskje blir de ufine, og dere er i gang.

Les mer

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

Har noen foreslått familieråd for at du skal få det bedre hjemme, eller er du bare nysgjerrig på hva det er? I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for barn og ungdom.

Les mer og se en film om hva som skjer i et familieråd.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie