Hopp til hovedinnholdet

Jeg har nettopp begynt på ungdomsskolen og har ingen ordentlige venner. 

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg har nettopp begynt på ungdomsskolen og har ingen ordentlige venner. Jeg hadde to men di utestengte meg for å være med en gutt. Nå har jeg ingen. I timen er det vanskelig å konsentrere seg om å følge med siden jeg bar emå konsentrere meg med ikke å slippe tårene ut. Lærerne spør om det er noe i veien men jeg vil ikke snakke med di om det siden jeg ikke kjenner dem så godt. Jeg vil ikke snakke med voksne om det, syns det et ubehagelig. På barneskolen ble jeg mobbet og jeg blir fortsatt baksnakket av mange. Til og med de jeg ikke kjenner. Så jeg ligger for det meste under dynen og gråter eller sitter på badet og stirrer på barberhøvelen. Hva skal jeg gjøre? Ingen av de andre rådene på ung.no har hjulpet. Trenger svar så fort som mulig

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til Ung.no!
Det er leit å høre at du har det slik. Vennskap kan være sårbart og vanskelig, og det er ikke lett når du opplever at dine gamle venner stenger det ute.

Det er ikke alltid så lett å snakke med noen om vanskelig ting. Allikevel er det nettopp det som kan hjelpe deg til å få det bedre. Du har lærere som ser at du ikke har det greit, og de ønsker å hjelpe deg. Selv om du nå går på en ny skole, og kanskje ikke kjenner lærerne så godt, så må du gi dem en sjansen. 

Ikke vær alene om dette lengre, men fortell hvordan du har det. Dessverre er det ikke slik at foreldre, lærere, helsesøser eller andre rundt deg kan gjette hvordan du egentlig har det. De ser at du sliter, men det er vanskelig å gi deg den hjelpen du trenger uten at du selv gir dem muligheten til deg. For å bli forstått og få riktig hjelp er det nødvendig at du tør åpne det og forteller hva du tenker og hvordan du har det. Det kan føles skummelt og vanskelig, men det er med dette som alt annet. Det går vedre med litt trening. Jo mer du tar sjansen på å hoppe i det og snakke om det du sliter med, jo lettere blir det etterhvert. Vær tålmodig med både deg selv og hjelperen, så går samtalen greiere når dere øver dere på å snakke sammen. 

Det kan også være nyttig for deg å ringe til Kors på halsen hvor du snakker gratis og anonymt med en voksen. Det kan hjelpe deg til å få motivasjon til å søke hjelp der du er.

Selv om det er vanskelig, så håper jeg at du kan bestemme deg for å snakke med noen om hvordan du har det. Det vil være en lettelse å slippe å være alene om det, og å vite at du har en du kan snakke med og få støtte og hjelp
Husk at helsesøster på skolen også er en du kan snakke med om alt. Hun har taushetsplikt og er vant til å snakke med ungdommer.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ikke så gode venner lenger?

Venninner (colourbox.com)

Har bestevennen din begynt på en ny skole? Eller har dere så forskjellige interesser at dere ikke lenger har noe å snakke om? Fortvil ikke. Du kan redde vennskapet.

Les mer

Ekte vs falske venner

Guttegjeng (colourbox.com)

Har du opplevd å bli sviktet av en venn? Eller har du opplevd å bli kjent med en person du følte du hadde god kontakt med, men som viste seg egentlig å være en falsk venn? Kjenner du en person du oppriktig kan kalle en ekte venn?

av Skage, ungdomsjournalist

Les mer

10 tips til å få nye venar

Jenter som prater (www.colourbox.com)

Dei fleste synes det er kjekt å få nye vener, men det er ikkje alltid like lett. Både på skulen og på fritida møter vi mange folk vi har lyst til å bli kjende med, utan at vi veit heilt korleis vi skal få det til.

Skrive av ungdomsjournalist Rakel.

Les mer

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Jente er betenkt i klasserommet (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing