Hopp til hovedinnholdet

Mamma og pappa vil aldri høre på det jeg skal si... Jeg krangler med dem hver dag, og hver dag får bare jeg kjeft... 

Jente 13 år
 

Spørsmål

Mamma og pappa vil aldri høre på det jeg skal si... De mener at jeg alltid svarer med kommentarer som f.eks de sier -du har en rød genser på -så svarer jeg -DET HAR DU OG!! Om du/dere forstår, men kanskje jeg gjør det, men de gjør det samme men de vil aldri høre så da hever jeg stemmen og da får jeg masse kjeft mister mobilen min i 1 uke OSV mens de sier bare at alt er min skyld. De sier og at jeg legger all skylden på dem men jeg gjør ikke det.... Jeg krangler med dem hvær dag og hvær dag får bare jeg kjeft... Jeg ender alltid oppe på rommet men å sitte uten mobil å gråter. JEG ER BARE SÅ LEI...! Hva skal jeg gjøre. P.S. Sitter på rommet å griner nå uten mobil....

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei du!

Dette høres ikke noe greit ut for deg. Du forteller at du krangler med foreldrene dine hver dag. Det kjennes som om de ikke vil høre på deg, og da hever du stemmen. Dette gjør at foreldrene dine blir sinte på deg, og du blir sendt på rommet uten mobilen. Der sitter du og er lei deg for det som skjer. Det vil jeg tro at foreldrene dine også er. Derfor er det viktig at dere finner en annen måte å snakke sammen på.

Ut fra det du skriver, får jeg inntrykk av at både du og foreldrene dine går i forsvar i stedet for å høre på hverandre. Dere blir opptatt av hvem som har skylda i stedet for å finne løsninger sammen. Dette er vanlige måter å reagere på, men ikke særlig nyttig. Slik jeg ser det, er det de voksne som har hovedansvaret for å unngå slike krangler. Likevel er det mye du også kan gjøre.

Mitt råd er at du forteller foreldrene dine at du er lei av å krangle med dem og at du ønsker at dere skal snakke sammen på en annen måte. Si at du ofte føler at de ikke hører på det du har å si, og at det er derfor du hever stemmen. Ta ansvar for dette, og si at du vil prøve å snakke rolig med dem. Be om at de hører på deg, og ikke avbryter deg. Hvis det er noe de ikke forstår, så be dem spørre deg på en rolig måte. Si at du ønsker at dere skal øve på dette sammen. Det er fint om dere kan bli enige, men det viktigste er at dere klarer å snakke sammen uten å bli sinte på hverandre. Da må begge parter snakke ut fra seg selv i stedet for å si hva den andre gjør galt.

Det er også viktig å finne gode måter for å bli venner igjen og legge krangler bak seg. En del av dette er å si unnskyld, og å ta ansvar hvis man har sagt stygge og sårende ting til hverandre.

Hvis det er vanskelig å snakke med foreldrene dine om dette, så kan du skrive et brev til dem eller vise dem det du har skrevet til Ung.no og svaret mitt. Det kan hende at du og foreldrene dine må øve litt på denne måten å snakke sammen på. Det blir sikkert flere krangler, men kanskje dere kan snakke om dem etterpå og forsøke å forstå hvorfor de oppstår?

Det kan være uvant for foreldrene dine at du begynner å bli stor og har egne meninger om mange ting. Det er mye dere skal løse sammen framover. Da må dere kunne snakke godt sammen og høre på hverande!

Ta en titt på artiklene under svaret også!

Lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten :)

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangler med mamma (eller pappa)

Jente og mor krangler (colourbox.com)

Når din egen mor (eller far) klager over noe av det du har gjort (eller ikke har gjort), man du bli irritert. Kanskje du blir frekk, kanskje blir de ufine, og dere er i gang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie