Hopp til hovedinnholdet

Kan mamma og pappa tvinge meg til og være med å hjelpe hjemme?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, er ikke sikker om dette blir i rett kategori men. Jeg og familien min driver å flytter nå. Det nye huset har kjøkken, stue og bad i 2 etasje. Mamma har dårlig rygg og lillesøsteren min er 12 år derfor sa pappa at jeg må hjelpe å bære ut ting av det gammle huset og inn i det nye. På mandag tok vi mange ting ut av huset, men der er kjøkken stue og badet i 1 etasje. Men i går måtte jeg hjelpe pappa å bære inn kjøleskapet, vaskemaskin, tørketrommel og fryser og andre småting). Men nå i dag har jeg kjempevondt i armene i ryggen og i beina. Så sa jeg det til pappa men han ble kjempesint fordi jeg må hjelpe og bære komfyren opp og hjelpe med sofa og sånt som er oppe i gammelhuset men som skal være nede i det mye. Han sier at han ikke liker det heller men at han må, derfor må jeg også. Nå er han og mamma sur på meg fordi jeg sa at jeg har vondt og ikke vil bære mer. Kan dem si at jeg må, eller kan jeg nekte fordi jeg har vondt? Har dem lov til tvinge meg når jeg får vondt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Takk for spørsmålet ditt, ikke noe kjekt at du opplever at dine foreldre ikke forstår deg. Du spør om mamma og pappa har lov til å tvinge deg til å være med å hjelpe når du har vondt i armer, rygg og i beina?

Vel det er nok ikke et klart svar på det. De fleste (hvis de ikke er veldig trente da :-)) får vondt i kroppen av å flytte, vi får gangsperr som om vi har hatt ei hard treningsøkt. Det er ikke farlig med gangsperr, men det er ubehagelig.

Kan det være at dere alle ble litt sure pga dere ikke følte dere ble forstått? At du følte dine foreldre ikke forsto hvor vondt du hadde det ? og dine foreldre følte at du ikke forsto at det er viktig at alle i familien hjelper til  selv om du får vondt noen dager? Jeg vet jo ikke svarene deres på dette, men jeg vet at vi mange ganger starter å krangle når vi føler oss feks. misforstått eller lite viktige for hverandre.

Familier har ulike regler for hvor mye barna skal være med å hjelpe til hjemme. Men jeg møte mange voksne som forventer at deres 14 åring skal være med å litt. Noen feks som i ditt tilfelle med flytting, andre har faste oppgaver hjemme som vasking og rydding. Kanskje dere skulle tatt en prat om hvordan det skal være hjemme hos dere?  Jeg legger med noen artikler som kanskje kan være interessante for deg.

 

Med vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

Har noen foreslått familieråd for at du skal få det bedre hjemme, eller er du bare nysgjerrig på hva det er? I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for barn og ungdom.

Les mer og se en film om hva som skjer i et familieråd.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie