Hopp til hovedinnholdet

Hva gjør jeg med snusen når jeg skal reise til Polen med håndbagasje?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg skal på klassetur til Polen, om 2 uker. Og jeg snuser og vi skal bare ha håndbagasje, og lurer på hvordan jeg skal kunne få med meg det? Kan boksen ligge i kofferten (håndbagasjen) eller må jeg putte snusposene inn i noe annet enn selve boksen? Er kjempe nervøs fordi vil ikke bli sendt hjem..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Jeg kan ikke garantere deg at det blir uproblematisk å ta med seg snus til Polen. Som regel går det greit, men siden du er mindreårig på skoletur innebærer det brudd på både norsk og polsk lov. Du må vurdere om snusen er så viktig for deg at du er villig til å risikere å gå glipp av hele turen. 

Snus kan ligge i vanlig snusboks i håndbagasjen. Det er noen ting du må ta ut og vise frem på vei gjennom sikkerhetskontrollen på flyplassen (mobil, plastpose med krem og mascara o.l.), men snus er altså ikke en av de tingene du plikter å vise frem eller pakke i pose. Det er alltid en risiko for at de som jobber i sikkerhetskontrollen vil åpne bagasjen din for å sjekke hva du har oppi, men de kommer nok ikke til å lage noen stor sak ut av en snusboks. Lærerne dine kan ikke se skjermen som viser bilde av det scannende innholdet i bagasjen din. 

I følge norsk lov er det ikke tillatt å snuse i skoletida. Når klassen er på tur regnes det som skoletid hele tiden. Lærerne har derfor god grunn til å sende deg hjem hvis de oppdager at du har med deg snus.

Man må være 17 år for å ha lov til å ta med seg tobakk inn i Polen. Hvis du er uheldig og blir sjekket i tollen risikerer du derfor å miste snusen og å få bot eller annen straff fra de Polske myndighetene. 

Det er mulig å bli kvitt avhengighet til snus. Det er ganske slitsomt å endre på vaner, og å holde ut fysiske abstinenser. Derfor er det virkelig noe å være stolt av når man får til å slutte!
De første dagene og ukene er de vanskeligste rent fysisk. For noen oppleves det lettere å holde ut hvis de har reist til et land hvor de ikke kan få tak i snus. I Polen er det forbudt å selge snus, så denne turen kan være en god anledning til å slutte. Hvis du slutter når du er på tur får du øvd deg på å ikke få i deg nikotin, så kan du reise hjem og øve deg på å ikke snuse på de vanlige tidene og stedene.
Hvis du laster ned gratis Slutta app kan du legge inn datoen for reisen og få råd og tips både før og etter du slutter. 

Som sagt, så er det opp til deg å bestemme om du vil ta med snus til Polen eller ikke. Jeg håper du får en veldig fin tur!

Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du ha med deg i håndbagasjen på flyet

Sikkerthetskontroll flyplass (colourbox.com)

Her er råd til deg som skal ut og reise:

Når du pakker: På flyet er det forbudt å ta med flytende væsker og gjenstander som kan forårsake alvorlig skade. Er du i tvil, send det i innsjekket bagasje.

Les mer

Røyk og snus forbudt i skoletiden

Røykimg i skolegården (colourbox.com)

All tobakk, både røyk og snus, er forbudt i skoletiden.​ Les hvorfor her.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk