Hopp til hovedinnholdet

Farlig å sitte mye foran data?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg sitter 10-12 timer foran skjermen hverdag. Er dette farlig? Kan jeg bli blind? Spiser sunt og holder meg frisk. Så kan jeg bli syk av dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet. Det er viktig for helsa på både lang og kort sikt å holde seg i aktivitet og å ha et balansert kosthold. Mange tilbringer mange timer sittende hver dag. Skole og etterarbeid kan fort komme opp i så mange timer som du beskriver, eller man bruker tid på spilling, serier, nettsurfing etc.

Uansett hvordan man organiserer dagen sin, anbefaler Folkehelseinstituttet minimum 30 minutters fysisk aktivitet daglig. I tillegg til de kroppslige gevinstene, vil regelmessig fysisk trening gir økt velvære, bedre evne til å takle stress, gi mer energi og bedre søvn. Det er ikke holdepunkter for å si at man kan bli blind av å se mye på skjerm, men synet kan bli svekket av mye lesing (også i bøker) slik at man trenger briller senere. Det er derfor viktig å ta hyppige pauser og flytte blikket på noe som er langt unna. Det er også viktig for hjernen å få pauser fra skjermen, helst i frisk luft. 

Hilsen legen!

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse