Hopp til hovedinnholdet

Når moren min og jeg krangler på kveldene før jeg legger meg, ber hun meg alltid å tenke over hva jeg har gjort. Hun kan komme inn til meg eller ringe meg etter at jeg har lagt meg og fortsette krangelen. Hun anklager meg, truer med at jeg må flytte, og krenker meg på ulike måter. Jeg blir redd når vi krangler og hvis jeg gråter, blir hun sint.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Når jeg og moren min krangler på kveldene før jeg skal legge meg ber hun meg alltid å tenke over hva jeg har gjort, men da ligger jeg bare å tenkte på alt som har skjedd, og da får jeg ikke sove. Hun kommer også alltid ned til meg etter jeg har lagt meg og fortsetter krangelen. Hun kan også finne på å ringe meg etter jeg har lagt meg for så å fortsette der vi slapp på krangelen, og så gi meg problemer jeg må fikse som straff. For eksempel kan hun true med at jeg må flytte ut av huset fordi hun ikke vil ha meg der lenger, og at jeg må finne ut hvordan jeg skal overleve da ingen vil ha meg. Hun gjør det aldri, men jeg blir fremdeles trist når hun sier slik. Jeg blir redd når vi krangler og hvis jeg gråter blir hun sint og sier at jeg ikke har noen rett til å gråte, men at hun har fordi hun må bo med meg. Og hvis jeg da sier at jeg ikke gråter og at tårene ikke betyr noe, blir hun sur å sier at jeg er enda falskere enn hun trodde.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Så fint at du skriver til oss!

Det er leit å høre hvordan du har det sammen med moren din.

At hun truer på ulike måter, som at du må flytte og sier at du ikke har noen rett til å gråte når du er lei deg, er ikke bra. Det er helt normalt å bli trist og lei seg når hun krenker deg slik hun gjør.

Denne situasjonen er ikke bra for deg og du trenger at noen hjelper deg. Voksne har ikke lov til å behandle barn på denne måten, uansett hva årsaken til krangelen er.

Om barn og unge har gjort noe som ikke er bra, så skal foreldre hjelpe barna til å ordne opp på en grei og omsorgsfull måte, som gjør at de kan lære av det.

Slik du beskriver hennes væremåte overfor deg, lurer jeg på om moren din kanskje ikke er helt frisk. Vet du om hun har noen psykiske problemer, som hun trenger hjelp for?

Jeg vil anbefale deg å prate med noen du har tillit til og som kan hjelpe deg. Har du en far du kan snakke med, eller andre i familien din?

Du kan ellers snakke med helsesøster. Hun er vant til å snakke med ungdommer som har det vanskelig i livet sitt. Hun har også taushetsplikt.

Vis det du har skrevet til oss, om du synes det er vanskelig å skulle forklare, og be henne hjelpe deg.

Håper du får god hjelp!

Lykke til!

 

 

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Krangler med mamma (eller pappa)

Jente og mor krangler (colourbox.com)

Når din egen mor (eller far) klager over noe av det du har gjort (eller ikke har gjort), man du bli irritert. Kanskje du blir frekk, kanskje blir de ufine, og dere er i gang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie