Hopp til hovedinnholdet

Mor kjefter på meg hver dag og når hun blir sint slår hun og kaster ting på meg. Jeg vil bo hos pappa, men får ikke lov av mamma - hvordan skal jeg få det til. Har lyst til å kontakte barneverntjenesten.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har det veldig vanskelig hjemme. Foreldrene mine er skilte og jeg bor hos mamma. Vi krangler hele tiden. Hun kjefter hver eneste gang hun ser meg og når hun blir sint slår og kaster hun ting på meg. Jeg har mange blåmerker etter dette. Jeg har lyst til å bo hos pappa, men mamma nekter meg. Hun har alene ansvar for meg. Hvordan kan jeg få lov til å bo hos pappa på fulltid? Har lyst til å ringe barnevernet, alarmtelefonen eller hva nå de heter.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hei - og takk for at du skriver til oss. Slik du beskriver situasjonen for deg så høres det virkelig ikke ut som du og mamma har det bra sammen. Ifølge norsk lov har ikke foreldre lov til å slå barna sine eller bruke annen form for fysisk vold og heller ikke psykisk vold (som for eksempel trusler, skremming, kalling).  


Forslag til ting du kan gjøre:

1) En gang du og mamma har det greit sammen kan du spørre henne om dere kan ta en prat om hvordan dere har det og hvordan dere kan få det bedre

2) Du kan be pappa ta opp med mamma at du ønsker å være mer/på heltid hos han. Dersom mamma ikke vil snakke med han, kan pappa kontakte familievernkontoret og be om at han og mamma blir invitert dit for å snakke om dette. Barn ned til 7 år kan høres i slike saker. Det betyr at foreldre og også familievernkontoret skal snakke med barn for å høre om de har noen tanker og ønsker om hvordan de har det og hvordan de gjerne vil ha det. Når barn har fylt 12 år skal det legges betydelig vekt på det de ønsker, men det er foreldrene som bestemmer til slutt helt til du blir 16 år.

3) Du kan kontakte barneverntjenesten, be om å få snakke med dem og fortelle hvordan du har det. Barneverntjenesten kommer da til å snakke med deg om hva de kan gjøre videre og kanskje vil de undersøke mer. Da pleier de å sende brev til skolen, helsestasjonen og andre som kjenner deg og spørre om forskjellig om hvordan de tror du har det. DErsom du synes det er vanskelig å ta direkte kontakt med barneverntjenesten, kan du be helsesøster om hjelp eller sosiallærer.

Lykke til!

Hilsen

familieterapeuten

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie