Hopp til hovedinnholdet

Jeg er ikke særlig komfortabel hos pappa heller.Hos mamma er det ikke noe særlig bedre. Jeg har vært deprimert flere år nå og jeg har aldri klaget.Jeg blir mer deprimert av å bo her jeg bor nå og har lyst til å bo hos pappa,men jeg tror ikke det hjelper.Vet dere om noen valg som kan være mulige for meg?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei,foreldrene mine skilte seg da jeg var 4 år.Jeg har ikke noe imot det,akkurat nå bor jeg hos mamma og er hos faren min sjeldent.Pappa jobber hele tiden og er aldri hjemme.Så når jeg er der, er det bare jobb for han.Siden jeg bare kan være der i helger så er den eneste tiden jeg kan være med han er på kveldene og søndag morgen.På kveldene er han for opptatt med TV og pc.Han lager aldri middag hjemme siden han spiser middag ute med stemoren min(De har en cafe).Så de har for det meste utgått mat på kjøkkenet hjemme.Jeg har egentlig aldri villet å bo der pga. dette.Jeg er ikke særlig komfortabel hos pappa heller.Hos mamma er det ikke noe særlig bedre.Hun stresser og klager at vi er fattige. Jeg har vært deprimert flere år nå og jeg har aldri klaget.Jeg blir mer deprimert av å bo her jeg bor nå og har lyst til å bo hos pappa,men jeg tror ikke det hjelper.Vet dere om noen valg som kan være mulige for meg?(Mamma prater med barnevernet om angsten min nå)liker ikke skolen min heller. Takk:)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13,

Takk for at du tar kontakt med oss på ung.no.

Det høres ut som om du strever en del for tiden, og det er jeg lei for å lese.

Du forteller at du har slitt med depresjon i mange år. Slik som livet er for deg nå, så strever du med angst og du liker deg ikke på skolen. Du liker deg heller ikke hjemme hos mamma, fordi mamma stresser mye og klager på at dere er fattige. Du har nå noen tanker om at du vil flytte til pappa. Samtidig så opplever du at ting ikke er på stell hjemme hos pappa heller, da han blant annet jobber mye, et mye opptatt av TV og PC og at det ikke finnes noe mat hjemme hos han når du er der. 

Trivsel hjemme

Det å ikke trives hjemme gir kan gi mye stresss og usikkerhet og bidra til å opprettholde psykiske vansker. Derfor synes jeg er er viktig at du snakker med noen om hvordan du har det. Du skriver at mamma snakker med barnevernet om angsten din, og det er fint. Noen ganger så snakker barneverntjenesten mer med foreldre enn med barna, og dette gjør de for at det er foreldrene sitt ansvar at barna deres får det godt hjemme. Mange barn kan få en bedre hjemmesituasjon og en bedre psykisk helse ved at foreldrene får god veiledning på hvordan de best mulig kan være foreldre.

Likevel vil jeg på det sterkeste anbefale deg å snakke med kontaktpersonen din i barneverntjenesten om hva du strever med for tiden. Barneverntjenesten har som oppgave å sørge for at barn og unge har det bra hjemme, og kan være en god støttespiller for deg framover. Barneverntjenesten synes også at det er veldig viktig at barnets stemme skal bli hørt, og de har lang erfaring med å lytte til og hjelpe ungdom som har det vondt. Ikke vær redd for å ta kontakt med barneverntjenesten, de er der for deg. 

Om å komme i kontakt med kontaktperson i barneverntjenesten

Dersom du ikke vet hvem kontaktpersonen din er, kan du ringe til kommunen din sitt sentralbord/ resepsjon og be om å bli satt over til barneverntjenesten. Du kan også søke opp din barneverntjeneste på kommunens hjemmeside eller på internett ved å skrive inn barneverntjeneste og kommunenavn i søkefeltet. Når du snakker med barneverntjenesten kan du si hva du heter og at du ønsker å snakke med kontaktpersonen din. Dersom denne er opptatt kan du be han eller henne om å ringe deg tilbake igjen. 

Hva kan du ta opp med kontaktpersonen din i barneverntjenesten?

Jeg vil anbefale deg å snakke med kontaktpersonen din om depresjonen din og angsten din. Fortell om at du ikke trives hjemme, hverken hos mamma eller hos pappa, men at du nå har noen tanker om at du vil flytte til pappa. Fortell at du ikke liker at mamma stresser så mye og at hun så ofte snakker om hvor fattige dere er. Det er slik at foreldre skal skjerme og beskytte barna sine for voksenbekymringer, og det er det viktig at du får støtte i. Dette kan du få fra kontaktpersonen din i barnevernet. Jeg synes også at du skal ta opp hjemmesituasjonen hos pappaen din. Pappaen din har ansvaret for at du har det du trenger når du er på besøk hos han, og det gjelder både at det skal være mat, en seng og rene klær der, men også at han må være til stede for deg. Du skal ikke måtte føle deg ukomfortabel når du er hjemme, du skal kjenne deg rolig og trygg.

Kontaktpersonen din skal kunne støtte og hjelpe deg med å få det bedre hjemme, både hos mamma og hos pappa. Barneverntjenesten kan også hjelpe deg med å komme i kontakt med noen å snakke med om depresjonen din. Du kan også selv snakke med helsesøster på skolen, eller ta kontakt med helsestasjon for ungdom dersom kommunen din tilbyr dette. Du kan også snakke med kontaktpersonen din, helsesøster på skolen og/eller kontaktlærer eller sosiallærer på skolen din om at du ikke liker å gå på skolen. Det er viktig å gå på skolen, både på grunn av det du skal lære, på grunn av framtidsutsiktene hva gjelder videre utdanning og jobb, men også på grunn av det sosiale og de gode rutinene en skolegang kan tilby. De voksne rundt deg, både foreldrene dine, barneverntjenesten og skolen kan samarbeide i en ansvarsgruppe sånn at de kan tilrettelegge bedre for deg, slik at du kan få det bedre. 

Du kan også gratis ringe til Kors på halsen sin hjelpetelefon på telefonnummer 800 333 21. Der kan du også få støtte og gode råd til hvordan ud kan komme deg videre.

Ikke stå med dette alene.

Jeg legger avslutningsvis med noen artikler som jeg tror du kan ha nytte av å lese. 

Jeg ønsker deg lykke til både nå og i framtiden.

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er barnevernet?

colourbox.com

Barnevernet skal gi barn, unge og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme. Det er foreldrene som har ansvar for å gi sine barn omsorg, men hvis de ikke får det helt til, skal barnevernet hjelpe til så barn og unge får omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter.

Les mer

- Jeg sliter med foreldrene mine, hvordan kan jeg få de til å forstå?

Gutt tenker (colourbox.com)

Følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg, har du sikkert hatt. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Hvordan skal du få dem til å forstå deg?

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie