Hopp til hovedinnholdet

Vi blir stalket av faren vår, og jeg blir veldig redd.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg, mamma og søstra mi blir stalket av pappan vår. Mamma å pappa gikk ifra hværandre får 6 måneder siden. Og jeg å søstren min flyttet til mamma. Nå så oppfører pappa seg veldig rart å som en annen person. Å han stalker oss han kjører forbi huset vårt døgnet rundt. Jeg har blitt veldig redd får han å psykisk syk av han. Jeg er veldig redd får å møte han eller å se han, jeg er redd at han ska gjøre meg noe. Jeg føler jeg ikke kan gå ut av huset får jeg er redd for å se han kjøre forbi. Han kan dukke opp på butikken eller på en caffe når som helst. Han kjører hele tiden rundt omkring her i nærheten. Bare får å se hvor vi er, dette har vi opplevd i 6 måneder nå. Å jeg kjenner at jeg blir bare mer og mer dårlig psykisk. Vi har prøvd å kontaktet politiet men de kan ikke gjøre noe fårdi han opererer i «grå» sonen. Vi trenger hjelp til hva vi skal gjøre, jeg er så sliten å lei av dette med pappa. Jeg klarer nesten ikke å dra på skolen engang. Vi trenger hjelp! Plizz

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du tar kontakt med oss når du har det vanskelig :-)

Det du beskriver høres vondt ut. Det er i seg selv plagsomt å bli holdt øye med, på den måten du redegjør for. I tillegg har det medført at du har blitt redd faren din, og det er nå slik at du er redd for å gå ut også.

Du skriver ingenting om hvordan faren din tidligere var. Har han noen gang oppført seg på en måte som har skremt deg, krenket deg, eller påført deg smerter? Har han gjort dette mot noen andre? Hvis han aldri har gjort noe vondt, tenker jeg at det er lite sannsynlig at han kommer til å gjøre annet enn å stalke dere. Altså tror jeg ikke du trenger å bekymre deg for at han vil gjøre noe mer enn det.

Når det er sagt, forstår jeg veldig godt at det er fryktelig ubehagelig for dere, at han holder på slik. Det er faktisk psykisk vold, og du har redegjort for hvordan det har påvirket deg i negativ retning. Du tør nesten ikke gå ut, og det er så vidt du klarer å dra på skolen.

Jeg tenker at dette ikke kan fortsette. Kanskje din mor kan invitere han med på et møte på et familievernkontor, der hun vil få anledning til å fortelle han hva stalkingen hans gjør med dere. Det er ikke sikkert at han klarer å forestille seg hva han påfører barna sine.

Oftest har barna regelmessige samvær med begge foreldrene sine, etter samlivsbrudd. Du skriver ingenting om at dere har samvær med han, så det er kanskje ikke tilfelle. I så fall skjønner jeg at det kan være gode grunner til det.

Uansett kan nok stalkingen ha en sammenheng med at han savner dere og familielivet. Mange har det vondt etter samlivsbrudd, også selv om de selv er årsaken til at det gikk som det gikk.

Dere har kontaktet politiet, men de kan ikke gjøre noe - får dere opplyst. Hvis det ikke blir noe møte på et familievernkontor, eller at et møte der ikke er til tilstrekkelig hjelp - kan det hende dere må anmelde han til politet, eventuelt sjekke om det er mulig å få en dom på at han ikke har lov til å holde på slik som du beskriver. For å sjekke ut muligheten for en dom, kan dere ta kontakt med tingretten. 


I tillegg kan du alltid snakke med helsesøster på skolen, eller på helsestasjonen. Sammen kan dere finne ut hva som kan være nyttig i akkurat din situasjon.

Jeg legger ved en link som hjelper deg med å finne det nærmeste familievernkontoret.www.bufdir.no/Familie/Finn_familievernkontor/


Jeg legger også ved linker til et par artikler som kan være interessante for deg.

Håpe dette var til nytte. Lykke til:-)

Med vennlig hilsen Familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie