Hopp til hovedinnholdet

Hvordan er kondisen til pappa som røyker? Kan han smake mat?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg bor i fosterhjem og har samvær med både mamma og pappa. De er skilt, så jeg har ikke samvær med de begge samtidig. Annenhver måned eller noe så overnatter jeg en hel helg hos pappa. Jeg har lagt merke til at han ofte går ut for å røyke. Det hender også at han har stått opp om natta, men jeg vet ikke hva han gjør da. Jeg synes også at han puster veldig tungt. Når vi er på butikken så kjøper han noen pakker med Prince røyk og noen med Camel. Er det sant at Camel er verdens farligste røyk? Jeg pleier ofte å spørre pappa om det går bra. Han pleier å svare at det går fint. Men jeg er litt bekymret. Jeg har det bra, men dette er noe jeg tenker på innimellom. Også har jeg litt mer å fortelle. Jeg tror ikke han har noe god kondis. Det ser ikke sånn ut og jeg har hørt at man ikke har så god kondis når man røyker mye. Lurer på om han smaker mat...han sier ofte at dette var godt, men jeg er bekymret... PS Har hørt at man ikke smaker like mye når man røyker, sant?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du er litt bekymret for faren din fordi han røyker. Han sier at det går bra, men du ser at han ikke har så bra kondis. Det stemmer at de som røyker mye får dårligere kondis og kan puste tungt fordi lungene blir «forurenset» av røyken. Det kan være plagsomt for den som røyker, men de fleste blir vant til det og tenker kanskje ikke over det så mye. Hvis man slutter å røyke så kjenner man fort at kondisen blir bedre.

Camel er ikke farligere enn annen røyk, så du trenger ikke å bli ekstra bekymret når faren din kjøper det.

Det stemmer at dem som røyker har litt dårligere smak- og luktesans enn andre, men det er ikke så alvorlig. Røykere kan absolutt smake ting. Mange som slutter å røyke merker at de får bedre sanser, mens andre ikke kjenner noen forskjell. Når faren din sier at han liker maten, så gjør han det.

Det kan hende at faren din er litt bekymret selv også. Det er veldig vanskelig å slutte, men det er mulig, og det finnes god hjelp. Faren din kan få hjelp av fastlegen sin med både medisin og samtaler.
Det kan også hende at faren din ikke har lyst til å slutte, det er et valg han må ta selv. Selv om han fortsetter å røyke, kan det være lurt at han bestiller en legetime og sjekker hvordan lungene har det. Det bør alle som røyker gjøre med noen års mellomrom.

Kanskje du kan vise faren din spørsmålet ditt så han får vite at dette er noe du går og tenker på? Bekymringer kan bli mindre når man snakker om dem. Hvis du ikke har lyst til å snakke med ham om dette, kan du kanskje snakke med fosterforeldrene dine?
Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk