Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurte på om mine foreldre kan bestemme over hvem jeg kan gå med? 

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei Jeg lurte på om mine foreldre kan bestemme over hvem jeg kan gå med? Nå for tiden har jeg fått noen nye venner, og de har hørt at jeg ikke burde gå med de fra sine venner. Jeg vet selv at de ikke er i et dårlig miljø. Guttene kan bare tøffe seg litt av og til, men jeg er ikke med på dette. Jeg er en person som aldri gjør noe galt, og jeg trodde foreldrene mine stolte såpass på meg.. De har liksom bestemt at jeg ikke får lov til å gå med disse før de har hørt på meg, og de tingene de har hørt er bare rykter, men jeg vet ikke ossen jeg skal fortelle at det bare er rykter på en måte de kan tro og stole på meg..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!
Det er foreldrene dine som har ansvar for deg, og som derfor kan sette grenser og bestemme ting som du selv føler er urettferdig eller feil. 
Det er flott at du ønsker å ta tak i det som skjer nå, og vil snakke med foreldrene dine om de nye vennene dine. Det kan bli en utfordrende samtale med tanke på at foreldrene dine har latt seg styre av rykter om vennene dine.
Det første du må tenke på, er at dette er en samtale du bør ha med dem når forholdene ligger til rette for deg. Da er det større sjansen for at det går bra.
I artillen nedenfor får du gode råd om hvordan du kan gjøre det for å få frem dine argumenter.

Kanskje kan det også være en ide å la foreldrene dine møte vennene dine? De har latt rykter styre måten de tenker om det, og ved snakke med dem og bli kjent med dem kan dette andre seg.
Men du må være tålmogid, og også være forberedt på at det ikke går helt som du ønsker.
Ta tid til hjelp, og vis at du er til å stole på at du har tillit til vennene dine. Gjennom gode samtaler vil du og foreldrene dine finne ut av dette.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennskap, både verdifullt og sårbart

Venner spiller gitar i en park sammen (colourbox.com)

Hvordan skal man få en god venn, hva er en god venn og hvordan holde på en god venn? Vennskap er viktig, og noen ganger litt vanskelig.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Ønsker du å være med i den kule gjengen?

Kul gjeng (www.colourbox.com)

Føler du deg litt utenfor iblant? Er du ikke en del av den «kule» gjengen? Skulle du ønske at de kule inkluderte deg oftere?

Frykt ikke! Du er ikke alene. De fleste føler seg iblant litt utenfor. For de fleste er nemlig ikke en del av den kule gjengen.

Skrevet av ungdomsjournalistene Lars Ingar og Dina.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap