Hopp til hovedinnholdet

Jeg er alltid den som ender opp alene og klarer ikke å passe inn. 

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg sliter veldig på skolen eller sosialt generelt. Jeg blir aldri invitert med på noe. Blir alltid plukket sist ut til å være med på noen lag. Innen vi skal ha grupper på hvem som skal jobbe sammen. Så har alle de jeg stoler mest på valgt sine. Jeg er ingen første prioritet for noen. Alltid den som ender opp alene og klarer ikke passe inn. Jeg tar initiativ hele tida og det funker ikke. Ingen ting funker bedre. Siden jeg går på vg1 forventes det at jeg er mer voksen så burde egentlig klare å ta meg sammen om dette.. men jeg har gitt opp. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre lengre når jeg aldri blir tatt med på noen ting, mens jeg alltid tar initiativ til å spørre folk om de vil finne på noe. Jeg ser hvor gøy folk har det mens jeg sitter på utsiden.. men ingenting funker lengre. Har vurdert å droppe ut allerede. Kommer ikke noe sted i livet uansett siden jeg ikke er god nok. Med mindre det finnes noe annet å gjøre. Vil ikke ha til svar at jeg bare må fortsette. Det er allerede det jeg gjør

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Det er ikke noe hyggelig å føle seg utenfor og føle at man aldri er noens prioritet. Ut ifra det du skriver gjør følelsen av å føle seg utenfor det slik at du har vurdert å droppe ut av videregående skole. Da tenker jeg det er ekstra viktig at du får hjelp slik at situasjonen kan bli annerledes.

Først vil jeg si at det ikke er nok å bare fortsette som du gjør. Selvom du ikke skriver noe konkret om hva du har gjort for å ta initiativ, så har du prøvd uten at du føler at det hjelper. Det finnes en lov som sier at elever skal ha det bra på skolen, og når det ikke er tilfelle har skolen et ansvar overfor deg. Snakk derfor med noen på skolen om dette. Kanskje har ikke læreren din sett hvordan du blir holdt utenfor eller blir valgt sist i grupper og lag. Jo lengre tid du venter med å ta opp ting, desto større og mer alvorlig vil problemene virke. Det kan være lurt å skrive ned noen episoder på forhånd slik at du har noe konkret å si ifra om. Du kan også snakke med helsesøster på skolen om dette. 

Tilslutt vil jeg bare si at det krever mye av en å få nye venner og bli kjent med andre. Ofte får man venner som man har noe til felles med. Kanskje kan du finne en i klassen som du har felles interessert med og starte praten omkring det dere har felles. Da har også den andre noe å snakke om tilbake. Du kan også forslå noe sosialt og invitere de andre. Jeg forstår at det kan være vanskelig når du føler at ingen prioriterer deg først. Men kanskje har ikke de andre samme oppfatning av det som det du har, og kanskje vil noen syns det er hyggelig om du spør. 

Ta kontakt med noen voksne på skolen, slik at du kan få det bedre.

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Trives du på skolen?

Skolen din skal sørge for at du trives der. Hvis du ikke gjør det, må du si ifra til læreren din eller helsesøster.

Gå til vote

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Jente er betenkt i klasserommet (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag