Hopp til hovedinnholdet

Mamma er utro mot pappa, og pappa vet det - noen tips til løse, unngå eller leve med dette?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Dette er et problem jeg har slitt med så lenge jeg kan huske. Mamma er utro mot pappa, og pappa vet det. Hun skriver brev til flere folk i fengsel i Canada, hun har gjort det helt siden jeg ble født. Det er spess en fyr hun har et sterkt forhold til, seksuelt. Hun har sendt og fått det meste bl.a. nudes, runkevideoer, dickpics osv. Hun har lagret HUNDREVIS av brev fra dem, rundt om i skoesker, skuffer osv i et eget rom hun har. Jeg har gått gjennom hele rommet og mobilen og sett og lest alt, og må ærlig talt innrømme at jeg er litt traumatisert av alt jeg har lest og sett. Dette er noe jeg har holdt i skjul for alle, utenom pappa som jeg snakker av og til med. Åpnet meg for første gang noen sinne til en venn av meg, hun var i sjokk nesten. Mamma vet ikke at jeg vet noe, men pappa gjør. I tillegg er hun veldig hemmelighetsfull rundt alt og forteller ingen ting. Jeg tenker på dette (og mer rundt det, men begrenset tegn)hver dag hele tiden - noen tips til løse, unngå eller leve med dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss og stiller oss spørsmål!

Det at den ene forelder er utro mot den andre er veldig vanskelig for de fleste som opplever noe slikt. Det er fint at du kan snakke med faren din om dette, men jeg lurer på om du har spurt han hvorfor han tåler det? Det kan hende det er grunner til at han godtar det. Dersom du ikke vet disse grunnene er det vanskelig for deg å vurdere om dette er god nok grunn for deg.

Det er forskjell på hva mennesker definerer som utroskap. Noen mener grensen går ved flørting mens andre mener det ikke er utroskap før det har vært gjentatte samleier. Noen bruker porno som et tilskudd til seksuallivet andre mener det er utroskap. Noen har et så sterk forhold at utroskap ikke ødelegger kjærligheten

Det fleste ønsker ikke å si i fra til den som er utro for å skåne den som er bedratt. I ditt tilfelle vet jo faren din dette og han har funnet en måte å leve med dette og tåle det. En mulighet du har er å si i fra til faren din at han må stoppe det fordi du ikke kan leve med dette. En annen mulighet er å snakke med moren din og so hva du synes og hvordan det påvirker deg negativt. Kanskje kan du snakke med faren din om hvordan han holder ut, kanskje det han gjør kan hjelpe deg. Det er også mulighet for deg å snakke med noen helt utenfor familien.

Mange får god hjelp av helsesøster eller sosiallærer for å få hjelp til å sortere i tanker og følelser. Det er også mulig at dine foreldre, eller hele familien kan få hjelp til å takle eventuelt løse situasjonen. Ved familievernkontoret der dere bor kan dere får hjelp til å snakke bedre sammen og forstå hverandre bedre. Dine foreldre kan også få hjelp til å løse eventuelle problemer dem i mellom. 

Legger ved noen artikler som kan kanskje hjelpe deg. Lykke til!

 

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for deg som har det vanskelig hjemme.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie