Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil flytte til et annet fylke for å gå på skole.

Jente 17 år
 

Spørsmål

hei, jeg er ei jente på på 17 år som vil flytte hjem ifra finnmark ned til aust-agder. planen er å forsette vidregående der nede og bo sammen med kjæresten min fra høsten 2018, hvordan kan jeg gå frem? er det mulig at jeg kan gjøre noe slik? kjæresten min er på 19 år og studere på universitet der. hvis jeg flytter vil jeg få stipend og skoleplass der nede? må jeg melde om flytting osv? kan jeg få deres råd om hva jeg bør gjøre

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Din rett til videregående opplæring er knyttet til det fylket hvor du har din folkeregistrerte adresse. Det har kommet en regelendring som sier at du kan søke skoleplass i et annet fylke i tillegg, men du vil bare bli vurdert der hvis det er ledige plasser etter at fylkets egne elever er tatt inn.

Det kan også være mulig at hjemfylket ditt betaler for skoleplass til deg i et annet fylke, hvis det er spesielle og dokumenterte grunner til det. Her vil det være forskjellig praksis fra fylke til fylke. Det gjelder særlig hvis det tilbudet du ønsker ikke finnes i hjemfylket ditt.

Hvis du vurderer å flytte til et annet fylke på egen hånd bør du kontakte inntakskontoret både i hjemfylket og i det fylket du skal flytte til, for å høre hvilke regler og frister som gjelder og hvilken dokumentasjon som kreves. Gjør det i god tid før søknadsfristen 1.mars det året du skal begynne. Reglene vil variere noe fra fylke til fylke, og mange fylker skiller mellom det å flytte på egen hånd og det å flytte sammen med foresatte.

Unntaket er landslinjer, det kan ungdom fra hele landet søke på uavhengig av hvor man bor. Du kan også søke på private skoler, der er det heller ingen slik begrensning, men man må betale skolepenger. Du kan lese mer om og finne oversikt over privatskoler på vilbli.no.

Hvis du skal gå på en skole som er langt unna der foreldrene dine bor, så kan du ha rett til bostipend. Når du har fylt 18 år, så kan du også søke om lån.

Du behøver ikke å endre adresse i folkeregisteret for å ha rett til bostipend, men det kan ha betydning for hvor du har rett på skoleplass.

 Lykke til!

Vennlig hilsen Lånekassen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Bostipend på videregående (borteboerstipend)

Lånekassen og flytteeske (colourbox.com)

Må du flytte hjemmefra for å gå på videregående? Da kan du ha rett til bostipend fra lånekassen.

Les mer

Kan foreldrene dine nekte deg å flytte for å gå på skole?

Gutt diskuterer med faren sin (colourbox.com)

Hva gjør du hvis du ønsker å gå på en linje de bare har på en videregående som ligger for langt unna? Kan foreldrene dine da nekte deg å flytte dersom de ikke vil at du skal det?

Les mer

Vil flytte sammen med kjæresten, er jeg klar?

Kjærestepar (colourbox.com)

Ønsker du å flytte sammen med kjæresten eller en venn? Det er visse ting dere bør tenke på først. Les svarene unge som har spurt oss har fått.

Les mer

Tips til deg som bor hjemmefra og går på VGS

Bilde av jente som holder ei skei og tenker seg om. (www.colourbox.com)

Synes du det er vanskelig med økonomien eller det sosiale når du bor på hybel? Vi har noen tips til deg som kan hjelpe.

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Jente holder lapp med Ungdomsrett (colourbox.com)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra