Hopp til hovedinnholdet

Hei, jeg trenger deres hjelp. Alle mine venner har begynt med konfirmasjonsforberedelse med kirkemøter og leir. Jeg er IKKE kristen og vet ikke hva konfirmasjon betyr. Jeg skal bare ha en fest, hvor vi feirer at jeg liksom er blitt voksen. Er dette konfirmasjon? Må jeg ha bunad?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg trenger deres hjelp. Svarene deres har alltid hjulpet meg og jeg er veldig takknemlig for at det finnes en slik nettside hvor man kan stille spørsmål anonymt. Jeg er 14 år fyller snart 15. Alle vennene mine og kjente i klassen min har startet og dra på kirkemøte og leir for konfirmasjon. Dette er litt flaut men jeg vet IKKE hva konfirmasjon egentlig betyr/er. Jeg er IKKE kristen. Mamma sier derfor at vi skal feire en fest inne på et lokal hvor vi feirer at jeg (liksom) har blitt voksen. Er det dette Konfirmajson er?? Plis forklar meg. MÅ man ha bunad? Helst forklar på en lett måte, slik at det er lett å forstå:)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung.no!

Jeg skal forsøke å gi en beskrivelse av konfirmasjon så enkelt som mulig.

Det har til alle tider vært vanlig å markere overgangen fra barn til "voksen" i de fleste samfunn. Konfirmasjon er en slik overgang.

Ordet Konfirmasjon kommer fra latin og betyr bekreftelse. I kirkelig konfirmasjon betyr det at ungdommen Bekrefter Dåpsløftet (som fadderne gav i dåpen), altså bekrefter at de tror på Gud og Jesus.

Konfirmasjon er en skikk som ble innført på 1700-tallet. Alle konfirmanter sto kirkelig den gang fantes det ikke noe alternativ. Alle måtte da konfirmere seg.

I dag kan man velge om man vil konfirmere seg eller ikke. Om man velger det, kan man konfirmere seg kirkelig eller humanistisk. Humanetisk forbund er en organisasjon som kan benyttes av de som vil konfirmere seg, men som ikke ønsker en kristen konfirmasjon. Man kaller det en borgerlig konfirmasjon.

Noen velger å ikke konfirmere seg, men markere denne overgangen ved å feire enkelt med en familiefest. Dersom du kun skal ha en fest med familien, kaller man det altså ikke konfirmasjon.

Foreldre og familie ønsker å si sin mening om hvilket valg de unge skal ta. De er imidlertid viktig at du selv sier din mening om hva du selv ønsker.

Håper du fikk svar på det du lurte på.

Jeg legger også ved et par artikler som du kan lese.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Konfirmasjon - hva passer for deg?

Jente poserer i en allé for konfirmasjonsbilde (colourbox.com)

Skal du konfirmere deg? Hva slags konfirmasjon skal du i så fall ha?

Les mer

Humanistisk konfirmasjon

Humanistisk konfirmasjon (ung.no)

Humanistisk konfirmasjon har blitt en vanlig måte å konfirmere seg på i Norge. Det er et tilbud til ungdom som ønsker et kurs i livssyn og etikk, og både kurs og seremoni gjennomføres på et humanistisk grunnlag.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfirmasjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfirmasjon