Hopp til hovedinnholdet

Får ikke lov av foreldra mine å dra fra der jeg bor til en annen by.

Gutt 14 år
 

Spørsmål

jeg får ikke lov av foreldra mine å dra fra der jeg bor til en annen by. de stoler ikke på meg fordi det var en hendelse der hvor jeg sa jeg sov hos en venn men sov hos en annen. foreldra mine sier at jeg får lov bare i helgen, fordi hun ikke stoler på hvor jeg skal og hvem jeg skal møte. jeg har avtalt med en venn å dra fra den byen jeg bor i til en annen rett etter skolen og da jeg sa det så ble moren min veldig sint og begynte å skrike på meg. jeg vil bare vite om det er sånn det skal være fordi vennene mine får lov til så mye mer enn jeg får lov til. for eksempel så ringer vennen min morra si og sier at han overnatter hos hvem som helst. foreldra vet ikke hvem de er engang.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 14 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
Det at du ikke får lov å treise til denne byen, er sannsynligvis fordi du løy den gangen om hvem du sov hos. Da kan det ta tid før foreldrene dine stoler på deg igjen. 
Det er forskjell på foreldre/foresatte og hvilke grenser de har for ungdommene sine. Noen har få regler, mens andre har flere. 
Noen som ikke har så mange regler, har kanskje foreldre/foresatte som stoler veldig på ungdommene sine. Noen foreldre/foresatte blir lurt. Andre har foreldre/foresatte som har nok med seg selv, at de er syke, slitne eller har andre problemer, og at de derfor ikke klarer å bry seg så mye om hva ungdommen gjør. De godtar omtrent alt. 
Det kan være vondt hvis ungdommen føler at de ikke har noen grenser, at alt er tillatt. Det kan oppleves som at foreldrene/de foresatte ikke bryr seg. 
Kan det være at du må vise for de at de kan stole på deg igjen, før du får lov til flere ting? Hvis du hører på de og gjør som de sier, at du følger reglene de setter, vil de gradvis stole mer og mer på deg og du vil få lov til flere ting. 
Hvis du tenker tilbake på den hendelsen der du løy om hvor du sov over, hvorfor gjorde du det? Gjorde dere noe der som du vet du ikke får lov til, noe som ikke ville skjedd hvis du var hos han du sa du skulle sove hos? 
Hvis du prøver å tenke at de grensene de setter, at de gjør det fordi de er glade i deg, er det kanskje lettere å akseptere grensene? 
Snakk med foreldrene dine om dette. Sikre deg at dere har god tid og ikke blir forstyrret. Se om du klarer å snakke med rolig stemme. Hvis foreldrene hever stemmen, kan du se om du klarer å fortsette og snakke rolig. Prøv å lytte til hva de sier. Sikre deg at de forstår hva du sier og at de lytter til deg. Etterhvert vil dere finne en måte der reglene utvides, at du får mer ansvar for deg selv. Du vil vokse med ansvaret du får, og da vil du kjenne at du takler det. 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie