Hopp til hovedinnholdet

Hun er 14 år og ønsker å bo mer hos pappa enn bare annenhver helg Skal hun bare dra til pappa og ikke bry seg om at mamma er uenig i dette?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Mamma lar meg ikke være annen hver uke hos pappa, hele livet mitt har jeg bare hvert hod pappa annen hver helg. Og jeg har slitt veldig lenge hos henne, hun behandler meg ikke bra. Og hun har heller ingen god grunn til det. Og nå smisker hun med meg og gir meg ting. Pappa sier jeg bare kan reise til han og ikke bry meg om hva mamma sier. Burde jeg bare dra til pappa i fag oh ikke bry meg om hva mamma sier eller la være og bli hos mamma?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hei - og takk for at du skriver til oss.

I forhold til barneloven (Lov om barn og foreldre) er det slik i Norge at barn over 7 år kan høres i viktige saker og når du har fylt 14 år skal det legges betydelig vekt på det du ønsker. Det er foreldrene som tar den endelige avgjørelsen til du er 16 år gammel.

Det er flere ting en kan gjøre i en slik situasjon som du beskriver:

1) faren din kan be om at han og mora di tar en prat der de snakker om det du ønsker og ser om de kan komme fram til en løsning

2) dersom ikke det går an eller ikke lykkes kan faren din kontakte et familievernkontor og be om at han og mor inviteres dit for å finne ut av dette og da vil du også bli invitert for å kunne si hva du ønsker

3) dersom de ikke kommer fram til en enighet så kan faren din bestille noe som kalles mekling. Dersom de ikke blir enige i meklinga, kan faren din da kontakte en advokat og saken kan få en rettslig behandling

4) dersom faren din ikke vil kontakte familievernkontoret kan du gjøre det sjøl. Da vil du og foreldrene dine bli invitert til samtale der.

5) du kan vente til du blir 16. Da velger du sjøl hvem du vil bo hos så sant faren din er en god nok omsorgsperson.


Det beste er jo om dere kan snakke sammen og finne ut av det. Du kan jo også bare dra til far uten å snakke med mor om det, men da blir det kanskje mye styr etterpå?

Håper dere finner ut av dette og finner fram til en god løsning. Lykke til!

 

Vennlig hilsen familieterapeuten

 

 

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie