Hopp til hovedinnholdet

Gutter som vil vise litt til yngre jenter.....

Jente 13 år
 

Spørsmål

Fredag var jeg med noen venner på byen. Vi var meg og en annen jente + 2 gutter, når guttene skulle gå gikk jeg og venninna mi hjem til hu. Hun var alene hjemme mens broren og 2 venner var der, de er 2 år eldre enn oss altså de går i 9kl! Men når venninna mi skulle lage litt smågodt til oss på kjøkkenet, kom broren og de 2 venner på rommet hennes i andre etasje. Han ene spurte meg om jeg gledet meg til ungdomskolen: ja kansje litt.. svarte jeg. Da sa han: det burde du, du kan få ditt første ligg der og ALLE 8.9.10 kl liker yngre jenter.. kansje vi kan vise deg litt

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er spennende med gutter og eldre elever på ungdomsskolen. Fint at du skriver til ung.no og tenker over det du opplever, og bra at du kanskje gleder deg litt til å begynne på ungdomsskolen. Det er spennende for alle å bli kjent med nye mennesker og mange er ekstra opptatt av kropp og seksualitet på ungdomsskolen. Bruk tid på å bli kjent med deg selv og hvor dine grenser går. Det kan også være lurt å unngå og være alene med eldre gutter til du blir litt eldre.

Seksualitet er noe privat og noe du kan vente litt med. Det er ingen hast med at de eldre guttene skal vise deg. Jeg tenker at det du beskriver er en måte å spørre på for at de selv skal få muligheten til å prøve seg litt frem og utforske sin egen seksualitet.

Før du kan dele og ha god seksualitet med en annen person, må du kjenne og være trygg på kroppen din. Det innebærer å ha en god egenseksualitet, - at du onanerer/fingrer og vet hva du liker av seksuelle stimuli.

Onani eller fingring er en måte å utforske og nyte sin egen kropp på. Det er vanlig at både gutter og jenter onanerer. Det er sunt: hjerte og kretsløpet styrkes, kroppen utskiller lykkehormoner, stimulerer immunforsvaret positivt, opprettholder sexlysten og reduserer angst og depresjoner.

Før du har sex med en annen, er å være mentalt eller tankemessig moden vel så viktig som å være fysisk moden for det. Det er viktig å tenke gjennom hva du vil og ikke vil gjøre, med andre ord; at du er klar på egne grenser, at du er trygg som person og at du har god selvfølelse. Er du klar på hvilke grenser du har og føler du deg trygg på deg selv? Det er viktig å ikke la deg presse til noe du ikke vil. Du kan si nei når du vil. Du bestemmer selv over kroppen din.

Når du føler deg moden for det og du har funnet en du er trygg på og opplever at det er tillit og nærhet mellom dere, kan dere begynne utforskningen av seksualiteten med hverandre.

De fleste i et forhold følger såkalt seksuelle script; man holder hender, klemmer og kysser. Etter hvert tar og føler man på hverandres kropper, først utenpå klærne, deretter innenfor. Når man kjenner seg klar for det kjenner man på hverandres intime soner, bryst og kjønnsorganer. Før man kommer så langt kan det ha gått lang tid.

Sex skal være en positiv opplevelse for dem som er involvert. Hvis en eller begge parter ikke er klare for det, eller føler seg presset, kan det bli en dårlig opplevelse.

Bruk masse tid, bli kjent med deg selv og den du vil ha samleie med, og vit at dere begge har lyst. Da er sjansen stor for at det blir en positiv opplevelse. Og husk at sex alltid skal være frivillig og noe begge parter vil. Du trenger ikke lære av eldre gutter. Det kan være fint å utforske seksualitet med andre som er like modne og jevngamle når du blir klar for det. Det er ikke sånn at alle har hatt sex med noen når de går på ungdomsskolen.

Les mer om sex, kropp og prevensjon på sexogsamfunn.no sine nettsider. se også vedlagte artikler.

Lykke til videre.

 

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Er det greit å mase seg til sex?

Par i en seng (colourbox.com)

Du gleder deg kanskje veldig til å ha sex med kjæresten din, men det å mase om sex kan føre til at kjæresten din føler seg presset til å ligge med deg. Det er aldri greit å presse noen til sex.

Les mer

Sex og nytelse

Par (colourbox.com)

Mange gruer seg for å ha sex med en annen, enten det er for første gang eller første gang med ny partner. Usikkerhet og bekymringer kan legge en demper på opplevelsen, og kanskje hindre deg i å ha sex. Hvordan ha sex til glede og nytelse?

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Seksuelle overgrep
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om seksuelle overgrep