Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine skal skilles, og eg liker ikke mora mi.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Forelda mine skal skilles. Eg lika ikkje mora mi. Hatar ho. Men Hadde ein dårlig følelse når eg snakka med pappa om det.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du tar kontakt med oss når det er ting som er vrient :-)

Foreldrene dine skal skilles og du skriver at du ikke liker mora di. Jeg oppfatter det du skriver som at det at du ikke liker henne, ikke er knyttet til skilsmissen - men en følelse som har vart en stund, og oppsto før skillsmissen ble et tema.

Du skriver at du hadde en dårlig følelse da du snakket med faren din om det. Nå fremkommer det ikke helt hva dere snakket om, men kan det ha vært om hvor du vil bo etter skilsmissen? Når du fikk en dårlig følelse; handlet det om at han ikke lovet deg at du skulle bo hos han? Det kan hende at faren din var opptatt av at det er han og mora di som skal ta avgjørelsen sammen, og ikke han og du. Det er også den anbefalte måten å gjøre det på.

Uansett er det slik at foreldre med felles barn under 16 år skal møte til mekling ved samlivsbrudd som skilsmisser. Det er obligatorisk. Hensikten er at de skal lage gode avtaler om blant annet bostedet og samvær for ungene sine. Meklere er interessert i å snakke med barna (uten foreldre tilstede), for å sikre seg at barna har fått fortalt om sine ønsker og behov for tiden etter bruddet mellom foreldrene. Ikke alle barn får til å snakke med foreldrene sine om dette, slik at det ofte er vanskelig for foreldrene å vite hva de skal tro. Du kan si til foreldrene dine at du vil snakke med mekleren.

Videre er du 13 år, og barneloven sier at din mening skal vektlegges.

Du skriver også at du hater mora di. Det er ikke en god følelse. Slike negative følelser har en tendens til å tappe oss for energi, for de blir lett altoppslukende. Nå vet jeg jo ingenting om grunnen til hatet. Handler det om ting hun gjør, eller sier? Kan det være at ekteskapet med din far ikke gjorde henne godt, slik at hun selv ble utrivelig? Kan hende vil skilsmissen være bra for henne, slik at hun endrer seg i posisitiv retning. Din oppgave blir å ha øynene åpne for at det kan skje.

Jeg legger ved linker til et par artikler som kan være interessante for deg.

Håper at dette var til hjelp. Lykke til :-)

 

Med vennlig hilsen Familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer

Spørsmål og svar om skilsmisse

Deler hjerte i to (colourbox.com)

Det kan være tungt hvor foreldrene dine har bestemt seg for å gå fra hverandre. Kanskje lurer du på hvor du skal bo, eller kanskje er du trist på grunn av hele situasjonen. Kanskje er du redd for at foreldrene dine skal skilles. Kanskje disse svarene vil komme til nytte.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie